dn

Як продати свій домен?

Домени є цінним цифровим активом, здатним принести вигоду і поліпшити фінансове становище їхніх власників. За правильного підходу можна не тільки вигідно його продати, а й повернути частину тих коштів, які були раніше витрачені на його реєстрацію.

Як сформувати ціну для продажу домену

Власники доменних імен можуть самостійно призначати ціну. Але якщо робити це безсистемно, то пошуки потенційного покупця можуть зайняти чимало часу. Щоб виключити такий результат, можна зробити попередні розрахунки.

На вартість впливають такі чинники:

  • Чисельність символів, включених у доменне ім’я. Короткі імена простіше запам’ятати, тому їх купівля вимагає великих вкладень. Багато людей самостійно пробують реєструвати такі доменні імена. Якщо відшукати відповідний варіант не вийшло, то їх намагаються купити.
  • Оцінка платоспроможності потенційних покупців. Бізнесмени та власники, які планують вести бізнес в онлайн-режимі, зацікавлені в придбанні гарних доменних імен, що швидко запам’ятовуються. За них вони готові заплатити чималу суму.
  • Сфера. Є кілька галузей, для яких потрібні особливі домени – медицина, ринок нерухомості, медіа тощо. Якщо домен буде цікавим і коротким, то його вартість може сягнути десятка тисяч доларів, а то й більше, і продаж доменів таких типів може стати дуже серйозним джерелом доходів.
  • Характерні особливості. До їх числа включено вік, наявність профілю і посилальний обсяг, особливості оформлення. Використання домену, який прослужив не один рік, дає змогу активніше просувати веб-портал.
  • Різновид доменної зони. Кожна доменна зона має той чи інший ступінь популярності. Наприклад, .com – найдорожча на даний момент доменна зона. Оскільки зараз доступна велика кількість доменних зон, дуже важливо правильно зробити вибір. Для цього можна користуватися різноманітними інформаційними даними та джерелами.
  • Для того щоб хоча б приблизно встановити ціну, можна провести перевірку домену і вивчити інформацію на спеціалізованих сайтах.

Щоб підвищити шанси на успіх і продати домен вигідно, можна продавати його разом із хостингом. Але цей варіант підходить лише тим користувачам, які не планують користуватися веб-сайтом надалі. Покупець же може надалі замовити трансфер домену, вивчивши перед цим усі особливості.

Які домени продаються дорожче

Існує безліч ознак, на підставі яких встановлюється ціна продажу доменів. До їх числа входить кількість символів, простота запам’ятовування, легкість сприйняття тощо. Найдорожчими вважаються доменні імена, що складаються з іменників, які вирізняються лаконічністю. Використовуючи такий домен, можна буде підвищувати рейтинг порталу безпосередньо.

Значно дорожче продаються ті домени, під час складання якого використано популярні доменні зони. Серед загального числа виділяється .com. Кілька таких доменних імен було продано за 1 млн доларів і більше.

Як безпечно продати доменне ім’я

Продаж доменного імені може здійснюватися різними способами. Але є кілька варіантів, кожен з яких має свої особливості. До їх числа входить продаж домену на біржі або через аукціон.

Раніше досить часто залучали гаранта, який контролював усю процедуру продажу домену. Гарантом могла виступати фізична або юридична особа. Для того щоб відшукати посередника, потрібно було витрачати чимало часу. У процесі потрібно було оцінювати інформацію з відгуків, звертати увагу на репутацію. Але через почастішання випадків шахрайства під час продажу доменів від цього варіанту практично відмовилися на користь біржі та аукціону. Зараз періодично виконується реселінг домену, за якого доменне ім’я продають партнерам.

Як продавати доменні імена на біржі

Можна продати доменне ім’я на різних біржах. Щоб ухвалити правильне рішення і вибрати ту біржу, де можна продати домен найвигідніше, слід вивчити їхні особливості:

Одні біржі працюють за схожим з аукціоном принципом. У цьому разі потрібно виставити оголошення про продаж. Потенційні покупці будуть робити ставки. Щойно сума повністю влаштує продавця і покупця, обговорюються основні деталі угоди.

Є й такі біржі, на яких продавець може відразу встановити певну ціну. У цьому випадку потрібно почекати, поки знайдеться людина, яка бажає здійснити покупку.

Гарантом як у першому, так і в другому випадку виступає біржа.

Процес продажу доменного імені через біржу вирізняється простотою. Адже більшість етапів автоматизовано. Продаж здійснюється в кілька етапів:

  1. Покупець, який пройшов реєстрацію, повинен внести на спеціальний рахунок встановлену суму. На певний час кошти заморожуються.
  2. Щойно продавець отримує повідомлення про те, що на рахунок надійшли гроші, йому потрібно протягом певного часу передати права на доменне ім’я покупцеві.
  3. Далі покупець здійснює перевірку. Якщо його все влаштовує, то він підтверджує угоду і на рахунок продавця на майданчику переходить встановлена сума.

Продаючи доменне ім’я через біржу, потрібно врахувати необхідність оплати комісії.

Як продати домен на аукціоні доменів

У мережі є чимало аукціонів, які використовуються, щоб продати доменне ім’я. Їхніми послугами можуть користуватися всі. Процес продажу домену протікає за таким алгоритмом:

  • Пройти реєстрацію та верифікацію на потрібному сайті, потім додати оголошення про продаж доменного імені.
  • Дочекатися, коли покупці зроблять ставки, і вибрати потрібний варіант.
  • Якщо обидві сторони влаштовує призначена ціна, то покупцеві потрібно на рахунок внести встановлену суму. Ця сума буде заморожена до моменту, поки покупцеві не буде передано доменне ім’я.
  • Щойно покупець проведе відповідну перевірку, він має підтвердити факт продажу.
  • Після цього кошти перераховуються на рахунок продавця.

Аукціон – вигідний і зручний спосіб продажу. Адже продавець може в процесі підготовки оголошення встановити термін продажу, допустимий крок ставки.Витративши зовсім небагато часу, можна на вигідних умовах продати доменне ім’я. Ті користувачі, які не планують користуватися сайтом, можуть продати домен разом із хостингом.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *