hosting

Як вибрати хостинг і не втратити гроші

Хостингом називається місце на сервері, де зберігаються файли сайту – бази даних, контент, движок та ін. Від надійності сховища та швидкості роботи серверів залежить функціонування ресурсу, його стабільність та прибутковість бізнесу, якщо йдеться про комерційні проекти. Хорошим провайдером вважається компанія Tuthost . Вона надає послуги хостингу з 2004 року. Тут реалізовано різні тарифні плани, є додаткові послуги. Сьогодні розповімо, як вибрати хостинг, що відповідає потребам, та не втратити гроші.

Як підібрати хостинг для сайту

Якими бувають хостінги?

Їх три види, різниця полягає у ступеня обслуговування компанією-хостером та технічних можливостях.

Віртуальний

На одному сервері розміщені та працюють сайти різних власників. Технічні потужності розподіляються між усіма користувачами, налаштовувати все вручну не потрібно, забезпеченням працездатності займається провайдер. Чим хороший віртуальний хостинг для сайту:

  • низькі ціни (хостер отримує прибуток від великої кількості клієнтів);
  • можливість звернутися на технічну підтримку, якщо з’являться проблеми. Важливо: швидкість реагування завжди висока, адже хостер відповідає за роботу ресурсів багатьох користувачів. Якщо умовно 1000 сайтів одночасно стануть недоступними, це може призвести до втрат репутації провайдера;
  • додаткові функції – перевірка файлів на наявність вірусів, встановлення SSL-сертифіката, CMS , резервне копіювання та ін. Багато хто з них доступний в один клік;
  • прискорена робота ресурсу у ряді випадків. Припустимо, сервер вміщує безперебійне функціонування 1000 ресурсів, але послугами конкретного провайдера користуються лише 500 власників. Відповідно, існуючі сайти беруть додаткову потужність із «незаповнених осередків»;
  • налаштування сервера та оновлення програмного забезпечення – турбота виключно хостера.

Недоліків два:

  1. Бажання провайдера отримати збільшений прибуток і розміщення на сервері більшої кількості акаунтів, ніж передбачено. Для кожного з користувачів це загрожує проблемами у працездатності, низькою швидкістю завантаження сторінок. Рішення – співпраця із чесними хостерами, для яких важлива репутація.
  2. “Погані сусіди”. На одному сервері разом з вашим інтернет-магазином можуть розміщуватися онлайн-кінотеатри, казино, ресурси дорослої тематики, які так чи інакше порушують чинне законодавство. Якщо їх заблокують, постраждають і законослухняні проекти. Рішення: заздалегідь перевіряйте, які ресурси розміщені на одному IP, співпрацюйте з хостерами, які дорожать репутацією, які не працюють із проблемними клієнтами.

В цілому це надійний і хороший хостинг, він підійде новачкові, який не бажає розбиратися в тонкощах налаштувань, і досвідченому власнику сайту, для якого важлива економія часу.

VPS-хостинг

Має на увазі віртуальний виділений сервер . Ви орендуєте його частину, не так залежите від сусідів, адже їх також менше. Переваги:

  • Повністю розпоряджається потужностями, за які заплатили. Ресурси, які не задіяні вами, не розподіляються між іншими клієнтами, але й ви не можете використовувати додаткові.
  • Операційну систему та ПЗ на сервері контролюєте ви. Співробітники техпідтримки можуть настроїти хостинг для максимально комфортної роботи.
  • Адекватна ціна, якщо йдеться про середні чи великі проекти. Рекомендуємо вибрати хостинг для інтернет-магазину, корпоративного порталу, форуму – ресурсів, що містять велику кількість файлів та використовують багато дискового простору. Для Landing Page або односторінників таке рішення не є раціональним.
  • Немає обмежень щодо кількості сайтів для одного облікового запису. Усі ліміти стосуються лише потужностей. Ви можете розмістити єдиний великий проект або багато дрібних.

Недолік один: доведеться глибше вникати в налаштування або окремо оплачувати послуги техпідтримки, якщо щось піде не так чи буде потрібний додатковий функціонал, не передбачений у вибраному тарифному плані.

Виділений сервер

Всі потужності та обладнання повністю ваші, немає сусідів, можливі будь-які налаштування. Єдиний стримуючий фактор – висока ціна. Однак виділений фізичний сервер є сенс орендувати тільки для великих проектів, наприклад, онлайн-ігор.

Як вибрати хостинг

Як вибрати хостинг: практичні рекомендації

  • Подумайте, скільки потрібно дискового простору. Це значення залежить від типу проекту. Для візитки вимоги мінімальні, великі проекти потребують більшого обсягу ресурсів. Це один із пунктів, що впливають на вибір тарифного плану хорошого хостингу для сайту. Вирішіть також, чи плануєте розширюватися в майбутньому, щоб одразу замовити оптимальний пакет.
  • Подивіться технічні вимоги до хостингу на офіційному сайті CMS (наприклад, такі розміщені на WordPress). Відштовхуйтеся від них під час вибору послуги.
  • Дізнайтеся, чи передбачено виділений IP. Це набагато зручніше, ніж ділити його з кількома користувачами, до того ж убезпечить від небажаного сусідства.
  • Поцікавтеся можливістю налаштування сертифіката SSL (послуга надається на платній та безкоштовній основі).
  • Запитайте, чи можна вибрати хостинг та домен у одного постачальника. Чому це вигідно: платіть за 2 сервіси 1 раз, при виникненні проблем одразу знаєте, до кого звертатись, можна отримати домен у подарунок чи гарну знижку на нього.
  • Повинна бути можливість резервного копіювання даних, щоб не втратити сайт і всі вкладені в нього гроші у разі неприємностей.
  • Дізнайтеся, який тип накопичувачів використовує провайдер – звичайні жорсткі диски або SSD. Останній варіант краще, тому що працює у кілька разів швидше. Відповідно, сторінки також завантажуються зі збільшеною швидкістю.
  • Звертайте увагу на аптайм – час безперебійної роботи сайту. Мінімальне значення – 99,5%, дізнатися його можна за допомогою різних сервісів, наприклад Google PageSpeed Insights. За низької працездатності зростає кількість незадоволених відвідувачів, що негативно впливає на ваш бізнес.
  • Проаналізуйте зручність панелі керування, встановлену на сервері. Від того, як вона реалізована, залежить, скільки часу ви витратите на адміністрування.
  • Запитайте у провайдера, де географічно розміщено обладнання. Багато компаній використовують серверні потужності, що знаходяться за кордоном, пояснюючи це надійністю та стабільністю роботи. Проте враховуйте, що при збільшенні відстані між сервером та користувачем падає швидкість завантаження. При цьому не важливо, вам потрібно вибрати хостинг для лендингу, інтернет-магазину або новинного видання: чим далі сервер і більше «ваговитих» елементів на сторінках, тим довше вони вантажаться.
  • Наперед поцікавтеся графіком роботи техпідтримки та питаннями, з якими до неї можна звертатися для оперативного вирішення.

Де знайти хорошого провайдера?

Шукати компанію-хостер можна на тематичних майданчиках, форумах. Є також складені рейтинги, однак немає гарантії, що інформація, яка представлена в них, є об’єктивною. На форумах можна поспілкуватися з реальними користувачами, які підкажуть де краще купити хостинг і домен.

В Україні послугу хостингу часто замовляють у компанії Tuthost. Серверні потужності розташовані в межах країни та в Європі, користувач сам вибирає, що підходить. Є безкоштовний тестовий період на 10 днів. Тут можна вибрати хостинг для WordPress, поштовий, для великих проектів. Реалізовано безкоштовне перенесення сайту, практикується повернення грошей, якщо якість послуг не влаштовує клієнта.

Часті питання щодо хостингу

Хостинг — це послуга розміщення інформації на сервері. Ви завантажуєте на сервери хостинг-провайдера файли свого сайту, і він стає доступним для інших користувачів у мережі. Файли сайту можна розмістити і на домашньому комп’ютері, який має вихід в інтернет. Але тоді вам доведеться налаштовувати потрібне програмне забезпечення, постійно тримати комп’ютер увімкненим і стежити за стабільністю його роботи самостійно. Найзручніше купити послугу хостингу у компанії, яка робитиме все це за вас 24/7. Тому вибір хостингу для сайту – одна з перших справ у списку під час створення власного інтернет-ресурсу.

Є 5 основних видів: віртуальний хостинг, хмарний хостинг, ВВС, виділені сервери та колокейшн.

Схожі матеріали