hosting SEO

Вплив хостингу на просування сайту

SEO зазвичай асоціюється з ключовими словами, контентом і, звичайно ж, зворотними посиланнями. З технічного боку ви можете бути знайомі з такими факторами, як структура сайту і зручність для мобільних пристроїв. Але чи знаєте ви, що хостинг теж впливає на SEO? Він може мати великий вплив на продуктивність сайту, але багато компаній не вважають його частиною SEO-стратегії. Це помилка – правильний вибір хостингу може поліпшити ваш рейтинг у пошукових системах, знизити показник відмов і підвищити конверсію.

Чи важливий хостинг для SEO-просування

На просування в пошукових системах впливають багато чинників, серед яких:

  • швидкість завантаження сторінок;
  • розташування сервера;
  • безпека і стабільність.

Усі ці характеристики залежать від хостингу, тому не можна применшувати його вплив на SEO.

Хостинг і просування сайту

Попадання сайту в індекс пошукових систем залежить від його доступності. Якщо пошуковий робот заходить на веб-сайт, а він виявляється недоступним, ресурс просто не потрапить в індекс, а користувачі не побачать його в результатах видачі. За доступність відповідає аптайм сервера.

Вплив хостингу на просування сайту

Пошукові системи мають різний рівень довіри до платного і безкоштовного хостингу. У Google неодноразово заявляли, що їхня пошукова машина не довіряє безкоштовним хостингам. На них часто розміщують дорвеї, лінкопомийки та інші низькоякісні сайти. На думку пошукових роботів, серйозні проекти розміщують на платному сервері.

Рівень продуктивності сервера теж дуже важливий, адже якщо він не здатний обробити велику кількість трафіку, поведінкові показники знизяться, а це негативно впливає на SEO. Щоб підтримувати продуктивність, у нас можна замовити адміністрування сервера.

Які параметри хостингу впливають на просування сайту

Хостинг впливає на різні параметри сайту, а вони зі свого боку здатні вплинути на позиції в пошуковій видачі. Виділимо основні чинники, що залежать від хостингу.

Швидкісні характеристики

Відвідувач знаходить вас у Google і переходить за посиланням. Як довго, на вашу думку, він чекатиме завантаження сторінки, перш ніж повернутися і вибрати інший результат пошуку?

Якщо ви впевнені, що відвідувачі чекатимуть кілька секунд або більше, ви переоцінюєте їхнє терпіння. Швидкий час завантаження збільшує шанси на те, що відвідувач сайту здійснить цільову дію. Сайт, який завантажується за 1 секунду, має коефіцієнт конверсії в 3 рази вищий, ніж ресурс, який завантажується за 5 секунд. Для мобільних сайтів збільшення швидкості на 0,1 секунди призводить до того, що покупці витрачають майже на 10% більше.

Вплив хостингу на просування сайту

Наявність швидкого сайту також може поліпшити позицію в результатах пошукової системи. Google вперше підтвердив швидкість як фактор ранжування ще 2010 року, і регулярно згадує про це.

Звичайно, вибір веб-хостингу – не єдиний фактор, який може вплинути на час завантаження, але він найважливіший. Інвестиції в якісний і швидкий хостинг можуть підвищити швидкість завантаження і поліпшити позиції в пошуковій видачі.

Аптайм (uptime)

Простої сервера коштуватимуть вам грошей. Ви втратите потенційні продажі, поки сайт не працює. І потрібно враховувати вашу репутацію – якщо клієнт прийде на ресурс, коли він не працює, він може вважати ваш бізнес ненадійним і не повернутися.

Час простою сервера також впливає на SEO. Якщо пошукова система просканує ваш веб-ресурс, коли він не працює, ви можете бути тимчасово деіндексовані. А Google, як відомо, рідше сканує сайт, якщо він виявився недоступним, що не дуже добре для SEO.

Будь-який сервер може простоювати деякий час, але ви хочете звести його до мінімуму. Сервер із гарантією безвідмовної роботи в 99,98% буде ідеальним рішенням.

Географічне положення

Під час вибору хостингу для проєкту зверніть увагу на те, де розташовані сервери. Що ближче вони географічно до вашої аудиторії, то вища швидкість сайту. Якщо реєструєте домен для роботи в Україні, не варто розміщувати веб-ресурс на серверах у США та Канаді.

Кілька сайтів на одному сервері

Невеликі веб-сайти часто починають із віртуального хостингу. Ці плани недорогі та зручні для початківців. Вони забезпечують економію коштів за рахунок поділу ресурсів. Ви змушені ділити їх з іншими користувачами.

Хоча віртуальний хостинг – це хороший варіант для особистих блогів, у нього є свої недоліки для SEO. Якщо ви використовуєте сервер спільно з іншими веб-сайтами, вони можуть вплинути на роботу вашого. Наприклад, якщо один із сайтів на вашому сервері отримує великий сплеск трафіку, це може уповільнити роботу вашого сайту, що, зі свого боку, вплине на пошукову оптимізацію.

Однак головна проблема в іншому: якщо у вас немає виділеної IP-адреси, ваш сайт розділяє одну адресу з іншими “жителями” сервера. Серед них можуть виявитися фішингові ресурси, дорвеї, сайти, що розсилають шкідливе ПЗ. Якщо один із них потрапить до “чорного списку” пошукових систем, то IP-адресу може бути заблоковано. Щоб знизити ризик, краще виділити бюджет на окремий сервер.

Висновок

Хостинг впливає на пошукове просування. Google враховує такі фактори, як швидкість завантаження сторінок, доступність сайту для сканування. Значною мірою вони залежать від хостингу. Вибирайте провайдерів, які пропонують аптайм не менше 99.98%. Якщо у вас висока відвідуваність, замовте VIP-хостинг від TutHost.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *