Nannnvr

Що таке помилка 504

На кожному сервері для конкретної операції виділяється певний часовий проміжок. Наприклад, щоб обробити певні http-запити, найчастіше потрібно близько 30-35 секунд. Такий ліміт встановлюється для того, щоб можна було перервати цей процес, якщо навантаження на сервер буде надмірно великим. У цьому разі на екрані комп’ютера або планшета з’являється напис “HTTP Error 504” або “помилка 504”.

Що таке помилка 504

По суті, помилка 504 являє собою своєрідний код-стан HTTP. Ця помилка вказує на те, що від сервера не було отримано відповіді протягом встановленого часового проміжку. Найчастіше відбувається це через те, що на сервері, який застосовується як шлюз або як проксі-сервер, виникає збій.

Щоб повідомити користувача про наявність такої помилки, на моніторі з’являються різноманітні написи:

  • “504 Error”;
  • “Помилка таймаута шлюзу“;
  • “Час відгуку сервер закінчився”.

Оскільки для роботи можуть бути використані різноманітні сервери, у кожному випадку текст може відрізнятися. Для того щоб знизити ймовірність появи помилки такого типу, можна купити якісний український веб-хостинг, попередньо визначивши найкращий тариф.

Чому виникає 504 помилка

Спровокувати появу помилки 504 можуть різноманітні чинники. До їх числа входять такі, як:

  • Стрімке зростання навантаження на веб-портал. У цьому випадку і сам сервер піддається великому навантаженню. Спровокувати його можуть не тільки DDoS-атаки, які здійснюють хакери, а й надмірно велика кількість відвідувачів (особливо така ситуація характерна для інтернет-магазинів, коли багато клієнтів одночасно формують замовлення).
  • Перевищення ліміту ресурсів, які були виділені під певний веб-портал або додаток. Таке відбувається з різних причин. Наприклад, можливості хостингу не збігаються з потребами певних плагінів. Якщо виникає нестача оперативної пам’яті, яка виділена на сервері, то може бути видана помилка 504. Виправити ситуацію допоможе оренда потужнішого сервера.
  • Gateway timeout може виникнути і в разі, якщо скрипти, шлюзи або плагіни працюють некоректно. Для того щоб виправити ситуацію, можна виконати перезавантаження всього сервера. Якщо ж складнощі виникають на сторонніх ресурсах, то варто оформляти запити і подавати їх власникам серверів.
  • Спровокувати появу напису “Gateway timeout” може і контакт із пошкодженою базою даних.

Якщо причина помилки зумовлена недостатньою потужністю сервера, вирішити її можна за допомогою оренди виділеного сервера в Європі, США та інших країнах.

Як виправити помилку 504 з боку користувача

У разі якщо помилка такого типу з’являється безпосередньо у веб-браузері, то її може спробувати виправити безпосередньо користувач. Для цього потрібно виконати певний комплекс заходів:

  • Починати необхідно з оновлення сторінки, на якій відобразився напис “Gateway timeout”. У деяких випадках на сервер припадає досить велике навантаження. Тому сервер не може швидко обробляти всі ті запити, які надходять. Для оновлення сторінки можна використовувати поєднання клавіш або ж відповідну функцію, яка є в користувацькому меню браузера.
  • Якщо користувач активно відвідує різноманітні веб-портали, вивчає інформацію або виконує інші дії, то з плином часу накопичується велика кількість кешу і cookie. Для того щоб виправити ситуацію, потрібно очистити кеш, очистити історію браузера і завантаження.
  • Обрану сторінку можна відкрити за допомогою іншого браузера. Можливо, помилка 504 виникає тільки в певному браузері. Його заміна дасть змогу отримати доступ до потрібної вам сторінки.
  • Якщо в будинку встановлено роутер або модем, то можна на деякий час їх відключити. У деяких випадках це допомагає.
  • Відвідувати обрані сторінки можна і з іншого пристрою. При цьому підключати його можна до тієї ж бездротової мережі. Якщо і в цьому випадку ситуація не зміниться, то, найімовірніше, проблема у використовуваних DNS-серверах. Для того щоб її усунути, можна зробити їх заміну. Додатково рекомендується провести очищення DNS кешу.
  • Фахівці радять спробувати відключитися від бездротової мережі, а також підключитися до мобільного інтернету. Адже складнощі можуть виникати на стороні провайдера.

Якщо всі перераховані вище дії не принесли очікуваного результату, то, найімовірніше, помилка на стороні сервера або сайту.

Що таке помилка 504

Як виправити помилку 504 на сайті

Помилку 504, яка виникла на стороні веб-порталу, може спробувати виправити адміністратор. Зробити це допоможуть такі дії:

  • Спочатку варто ознайомитися з публікаціями, які представлені на новинних сайтах або в соціальних мережах. Нерідко в спеціальних групах повідомляють, що спостерігаються збої. Цю інформацію можна отримати, якщо звернутися до хостинг-провайдера.
  • Чимало корисної інформації можна отримати під час перевірки логів сервера. Здебільшого в них міститься досить багато корисної інформації, яка допоможе зорієнтуватися.
  • Ще один варіант – це збільшення відгуку шлюзу. У разі якщо шлюз із певних причин не може у встановлений часовий проміжок надіслати дані, то можна скоригувати тайм-аут.
  • Кожен сайт оснащений балансувальником навантаження. І через нього може виникати помилка 504. Для того щоб виправити помилку, потрібно внести коригування в раніше введені налаштування. Деякий час потрібно подивитися, чи будуть якісь зміни. Змінювати налаштування можна не один, а кілька разів.
  • Періодично можна проводити оптимізацію бази даних. Саме в базу даних надходять запити для отримання тієї чи іншої інформації. Для того щоб унеможливити появу помилки 504, можна встановити триваліший часовий проміжок на відгук. У результаті ймовірність отримання інформації збільшується.
  • Може допомогти і внесення змін у налаштування сервера. Помилка 504 виникає, якщо відчувається брак обчислювальної потужності. Для того щоб знизити ймовірність її появи, можна періодично проводити апгрейд.

Для того щоб збої в роботі сервера виникали значно рідше, потрібно періодично оновлювати програмне забезпечення. Лише за умови, що своєчасно будуть встановлені всі нові компоненти і програми, сервер буде нормально функціонувати.

Потрібно звернутися в технічну підтримку, щоб для роботи хостингу було виділено додаткові обчислювальні потужності. Ця дія, як правило, здійснюється досить швидко. При цьому потреби в проведенні перезавантаження сервера немає. Відповідне звернення можна оформити і в технічній підтримці компанії, яка розробила движок. Це особливо важливо, якщо для роботи використовується платний скрипт.

Основне правило залишається незмінним – що потужніший сервер, то швидше він оброблятиме запити і то менший шанс у користувача побачити в браузері помилку 504. У нас ви можете купити сервер Supermicro, який демонструє практично ідеальне поєднання ціни та якості.

Профілактика появи статусу 504

Для того щоб мінімізувати ймовірність появи помилки “Gateway Time Out” надалі, потрібно особливу увагу приділяти роботі сервера. Обов’язково потрібно перевіряти, справляється він із наявним навантаженням чи ні. Це важливо робити в ті години, коли на сайт заходить максимальна кількість користувачів. Якщо в процесі було встановлено, що сервер не витримує такого істотного навантаження, то слід реалізувати кілька процесів:

  • Особливу увагу потрібно приділити вихідному коду сервера. Від його якості залежить і те, наскільки добре працюватиме сервер. Немає сенсу чекати моменту, поки почнуть виникати помилки. Найкраще завчасно приділяти багато зусиль і уваги написанню хорошого коду, а ще краще – перевіряти його кілька разів і тестувати.
  • Якщо помилка виникає, потрібно проаналізувати логи сервера. Нерідко вони містять досить багато корисної інформації, яку варто вивчити. Це дасть змогу стабілізувати роботу і знизити ймовірність появи помилки надалі.
  • Обов’язково потрібно користуватися кешуванням. Ця процедура дає можливість скоротити час, який користувач витрачатиме на отримання доступу до інформації. Поступово знижуватиметься навантаження, що припадає на сервер. У більшості випадків це приносить очікуваний результат досить швидко.
  • Для того щоб на певні сервери не припадало велике навантаження, потрібно користуватися балансувальниками. Їх впровадження дає змогу прискорити роботу сайту.
  • Додатково можна встановити спеціальний софт, за допомогою якого можна буде постійно моніторити ситуацію. Це дасть змогу швидко встановити наявність проблеми й оперативно її усунути.

Щоб забезпечити стабільну роботу певного веб-сайту і за рахунок цього збільшити відвідуваність, необхідно мінімізувати ймовірність появи помилки “Gateway Time Out”. Для цього спочатку потрібно правильно вибрати надійного і відповідального хостера. У цьому вам допоможе старий перевірений спосіб – вивчення відгуків клієнтів. У них нерідко міститься досить багато корисної інформації.

Якщо ж користуватися послугами перевірених хостингових компаній, наприклад, Tuthost, то можна розраховувати на більш стабільну роботу сайтів. Обумовлено це тим, що компанії успішно відбивають практично всі DDoS-атаки. Додатково вони можуть надати великий перелік тарифних пакетів, серед яких кожен охочий зможе відшукати те, що потрібно.

Для того щоб зробити вибір на користь певного тарифу, необхідно визначитися з призначенням, з відвідуваністю, а також з передбачуваним навантаженням. Усе це дасть змогу мінімізувати витрати.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *