wordpress migration e1680118611138

Як правильно зробити перенесення сайту Wordpress на інший домен

Ви вирішили перенести сайт WordPress на новий домен. Якою б не була причина, є ймовірність, що в процес трансферу щось піде не так. Ви можете втратити контент, функціональність сайту може порушитися. Цей простий посібник допоможе перенести сайт WordPress на нове доменне ім’я безпечно і без втрати SEO-рейтингу. Якщо ви хочете перенести сайт Вордпресс до нас на хостинг, достатньо замовити послугу перенесення безкоштовно.

Переносимо працюючий WP-сайт на новий домен

Перед початком перенесення не забудьте вказати в налаштуваннях нового домену DNS-сервери вашого хостингу. У TutHost це:

  • ns1.tuthost.com;
  • ns2.tuthost.com.

Найважливіший крок перед початком трансферу – зробити бекап бази даних. Якщо щось піде не так, ви зможете відновити дані, тому ніколи не нехтуйте цим кроком. Зробити бекап можна за допомогою численних плагінів для Вордпрес: UpdraftPlus, Backup Guard, Total Upkeep та інших.

Можна виконати роботу і вручну, перейшовши в потрібну базу і вибравши в меню “Export”. На вкладці, що відкрилася, знайдіть “Export Method” і виберіть “Quick” У розділі “Format” вкажіть SQL. Натисніть “Go” і збережіть дамп бази у форматі .sql.

Коли бекап зроблено, під’єднайтеся до сервера через FTP і скопіюйте з каталогу з назвою вашого домену всі файли і папки на локальний комп’ютер.

Перенесення можна виконати 3 різними способами. Зазначимо, що трансфер на новий домен не вимагає перенесення файлів, якщо ви залишаєтеся у поточного хостинг-провайдера. До речі, перенести домен на обслуговування в TutHost дуже просто.

Варіант №1. Найпростіший, підійде навіть для “чайників”

Цей спосіб підійде всім, хто вміє користуватися адмінкою движка WordPress. Виконайте кілька кроків:

  1. Перейдіть у меню “Налаштування”, далі виберіть “Загальне”.
  2. Знайдіть поля “Адреса блогу” та “Адреса WordPress”. Замініть старий домен на новий. Збережіть налаштування.

Якщо все пройшло добре, вас буде перенаправлено на сторінки авторизації для повторного входу. В URL буде вказано нове доменне ім’я.

Варіант №2. Середня складність

На підготовчому етапі ви зберегли дамп бази у форматі .sql. Відкрийте файл у текстовому редакторі з підсвічуванням синтаксису мов програмування (наприклад, Visual Studio Code, Sublime text, Notepad++, Atom).

Вам потрібно замінити всі згадки старого домену на новий. Зробити це швидко допоможе функція “Автозаміна”. Збережіть зміни.

Тепер залишається завантажити оновлений дамп на сервер через FTP. Тепер сайт працюватиме на новому домені.

Варіант №3. Для “просунутих” користувачів

Користувачі, добре знайомі з SQL-базами і phpMyAdmin, можуть виконати перенесення з бази даних. Дотримуйтесь інструкції:

  1. Зайдіть у phpMyAdmin і виберіть базу з вашим сайтом.
  2. Введіть послідовно 3 запити. Замість ‘http://old-domain.com’ і ‘http://new-domain.com’ вкажіть свій старий і новий домен відповідно.

Запити, які потрібно ввести:

1. UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, ‘http://old-domain.com’, ‘http://new-domain.com’) WHERE option_name = ‘home’ OR option_name = ‘siteurl’.

2. UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, ‘http://old-domain.com’, ‘http://new-domain.com’).

3. UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, ‘http://old-domain.com’, ‘http://new-domain.com’).

Ось і все, тепер сайт на движку WP працює на новому домені. Щоб не втратити позиції в пошуковій видачі, не забудьте налаштувати 301 редирект на старому домені.

Тонкощі налаштування 301 редиректу на старому домені

Коли старий домен замінюється новим, стару URL-адресу можна, як і раніше, відображати в результатах пошуку, на неї можуть посилатися інші сайти, її можна додати в закладки. Той, хто відвідає старий URL, потрапить на сторінку 404. 301 редирект дає змогу спрямувати користувачів на новий домен, а також зберегти ранжування ресурсу в пошукових системах.

Налаштувати 301 редирект дуже просто: знайдіть у кореневому каталозі сайту файл .htaccess і додайте такі рядки:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST}^www.old-domain.com$

RewriteRule (.*)$ http://www.new-domain.com/$1 [R=301, L]

Не забудьте замінити www.old-domain.com і www.new-domain.com на ваші доменні імена. Редирект не працюватиме, якщо на сервері не ввімкнено модуль Apache ModRewrite – уточніть це в хостинг-провайдера, якщо після редагування .htaccess зміни не набули чинності.

Як зберегти PR сайту під час перенесення на новий домен?

Google PageRank (PR) – це один із методів, які Google використовує для визначення релевантності та важливості сторінки. Щоб зберегти PR сайту, Google має знати, що ви перенесли сайт WP на новий домен. Сповістити пошуковик можна в Google Search Console. Використовуйте інструмент “Зміна адреси” в обліковому записі. Буде потрібно підтвердити право власності на домен.

Після налаштування 301 редиректу й оновлення адреси в Google Search Console ваш ресурс на новому домені збереже PR, і Гугл не знизить його у видачі.

Після перенесення залишається перевірити працездатність плагінів і посилань, підключити SSL-сертифікат. А якщо вам потрібен ще один сайт, у нас є зручний конструктор із кількома сотнями шаблонів.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *