shcho take domenne imya

Скільки живе доменне ім’я?

Реєстрація домену – дія, з якої починається життя будь-якого веб-сайту. Це не тільки адреса в інтернеті, а й назва, яку запам’ятовують клієнти. Під час вибору домену недостатньо перевірити, чи вільний він. Можливо, він уже був зареєстрований раніше і має історію. Це може вплинути на просування вашого нового сайту.

Якщо домен потрапив до чорного списку пошукових систем, негативні наслідки можуть спостерігатися навіть під час його повторної реєстрації. Чому так відбувається, і скільки живуть доменні імена – розповідаємо нижче. А якщо ви хочете зареєструвати домен, зробити це можна у нас в TutHost. Також пропонуємо зручне управління DNS-записами.

Чому виходить, що я купую доменне ім’я, а воно вже було у використанні

Існує ймовірність, що домен, який купується, вже був у використанні. Є кілька можливих пояснень, чому так відбувається:

  • Закінчився термін реєстрації. Доменні імена зазвичай реєструються на певний період часу. Якщо власник не продовжує домен, то після закінчення терміну реєстрації його буде заблоковано на деякий час, а потім видалено з реєстру. Після цього доменне ім’я знову стане доступним для купівлі. Ви можете купити доменне ім’я, яке не було продовжено.
  • Скасування реєстрації. Власник домену може скасувати реєстрацію і звільнити його за своєю ініціативою.
  • Перепродаж доменів. Це бізнес, що приносить непогані прибутки. Підприємець купує домен із певним рейтингом у пошукових системах і перепродує його за вищою ціною. Покупець отримує перевагу – довіру пошукових систем, завойовану раніше. Логічно, що вперше реєстрований домен не може мати жодної репутації в пошукових системах.

Доменні імена можуть бути зареєстровані на термін від 1 року до 10 років. У різних доменних зонах терміни відрізняються.

Періоди життя доменів в українських і міжнародних доменних зонах

Процес реєстрації доменних імен контролюється реєстраторами та системою ICANN (Міжнародна корпорація з присвоєння імен і номерів у мережі Інтернет). Термін реєстрації та життя доменів приблизно однаковий у різних зонах, але особливості можуть відрізнятися.

Українські доменні зони

Українські домени можна зареєструвати на період від 1 року до 10 років. Під час реєстрації ви можете вибрати будь-який термін у цьому діапазоні. Після закінчення обраного періоду реєстрації необхідно продовжити доменне ім’я, щоб воно залишалося у вашій власності.

Скільки живе доменне ім'я?

Термін життя українського домену залежить від обраного періоду реєстрації. Продовжити термін реєстрації можна в будь-який момент до його закінчення. Якщо ви зареєстрували домен на 1 рік, то після закінчення цього терміну у вас буде 30 днів, щоб продовжити його. Якщо домен не буде продовжено протягом цього періоду, ви ризикуєте втратити його – він стане доступним для купівлі іншим користувачам.

Мінімальний термін реєстрації становить 1 рік, а максимальний – 10 років у зонах:

  • .ua;
  • .com.ua;
  • .net.ua;
  • .org.ua;
  • .edu.ua;
  • .gov.ua;
  • .in.ua.

Коли термін реєстрації закінчується, домен отримує статус Hold в системі WHOIS на 30 днів. Протягом цього періоду сайт буде недоступний, але відновлення можливе за звичайною ціною.

Коли 30 днів у статусі Hold минають, доменне ім’я отримує статус RedemptionPeriod, або період викупу. Він триває від 28 до 30 днів, протягом яких сайт також недоступний, але домен ще можна відновити. Це коштуватиме дорожче за звичайну реєстрацію – точну ціну встановлює реєстратор.

Якщо за 30 днів RedemptionPeriod домен не було відновлено, він отримує статус PendingDelete, або період видалення, на 5 днів. Відновити домен на етапі видалення вже не можна. Після закінчення 5 днів він знову стане доступним для реєстрації.

Таким чином, через 65 днів після закінчення терміну реєстрації доменне ім’я знову стане вільним. Трансфер домену до іншого реєстратора можливий через 60 днів після реєстрації або продовження, а також не пізніше 17 днів до закінчення реєстрації.

Міжнародні доменні зони

У міжнародних доменних зонах, таких як .com .net, .org, .biz and .info, термін реєстрації також становить від 1 року до 10 років. Продовжити домен також можна в будь-який момент, поки термін реєстрації не закінчився.

Скільки живе доменне ім'я?

Якщо термін реєстрації не було продовжено, міжнародні домени переходять у статус Hold, який діє 30 днів. Відновлення можливе за звичайною ціною продовження.

Період RedemptionPeriod зазвичай триває 30 днів, але є винятки. Для доменів .country він становить 45 днів, і досягає 180 днів у зонах .blackfriday, .christmas, .gift, .guitars, .link, .photo, .pics, .sexy, .tattoo, .hiphop, .juegos, .audio, .click, .hosting, .property, .diet, .flowers, .help, .lol.

У статусі pendingDelete міжнародні домени можуть перебувати 5-30 днів – деякі реєстри можуть встановлювати строки на свій розсуд.

Таким чином, міжнародний домен стає доступним через 65-240 залежно від доменної зони. Трансфер можливий через 60 днів після реєстрації або продовження.Купівля домену з історією – непоганий шанс отримати бонуси в SEO-просуванні. Якщо вам вдалося знайти такий домен, не зволікайте з покупкою, адже попит на них дуже високий. Водночас важливо перевіряти репутацію домену, що був у використанні, адже він міг потрапити в чорні списки пошукових систем, і замість бонусів ви отримаєте проблеми. Перевірити домени за базою WHOIS можна на нашому сайті.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *