hosting-types

Основні види хостингу: плюси та мінуси

Зміст

Будь-якому сайту для розміщення в інтернеті потрібен сервер – потужний та продуктивний комп’ютер із безперебійним підключенням до мережі, здатний зберігати та обробляти значні обсяги інформації. Надання місця у ньому називається хостингом. Ця послуга – серед перших, за якою звертаються власники сайтів при запуску проекту.
Існують різні види хостингу, що таке хостинг і які бувають його види, ми зупинимося в цій статті. Графічно їх можна відобразити таким чином:

types-of-hosting
Типи хостингу

Розглянемо які існують види хостингу, чим вони відрізняються один від одного, їх переваги та недоліки.

Відмінності між типами хостингу

Є кілька основних критеріїв, які слід аналізувати насамперед при виборі провайдера.

  • Server space – місце на жорсткому диску, виділене для вашого сайту. Там зберігається контент, бази даних та інші файли. Чим більший у вас проект, тим більше місця знадобиться. При оренді сервера з мінімальними показниками подумайте, чи не плануєте найближчим часом розширюватися, щоб не довелося терміново шукати новий хостинг або змінювати тарифний план.
  • Server configuration або конфігурація сервера. Під цим терміном маються на увазі загальні технічні характеристики комп’ютера, від яких залежать обчислювальна потужність, стабільність роботи, швидкість обробки інформації, підтримуване програмне забезпечення, допустиме навантаження та ін. Заздалегідь поцікавтеся цими параметрами, переконайтеся, що робота буде стабільною, без перебоїв.
  • Memory . Оперативна пам’ять – один із найважливіших показників, що впливають на швидкість обробки інформації. В ній тимчасово зберігаються вхідні, вихідні, проміжні дані, від неї залежить, як швидко завантажуватиметься ваш сайт на пристроях користувачів. Це, своєю чергою, визначає їхню лояльність.
    Перш ніж укладати договір з провайдером, дізнайтесь про всі характеристики хостингу, подумайте, чи вистачить потужності сервера для нормального функціонування сайту, а також поцікавтеся можливістю зміни тарифного плану.

Віртуальний (shared) хостинг

По суті, це один сервер, його потужність та простір на жорстких дисках діляться між багатьма користувачами. Кожен із власників сайтів розпоряджається виділеними під його проект ресурсами, програмне забезпечення встановлено – шукати та ставити його самостійно не потрібно.
Віртуальний хостинг типу shared підходить для невеликих ресурсів з низькими вимогами, наприклад для візиток, дрібних стартапів. Зараз це одне з найпопулярніших рішень, що обумовлено простотою налаштувань та низькою ціною оренди.

ПлюсиМінуси
Стоит недорого (в среднем – до 10 долларов в месяц)Не подойдет крупным проектам, так как место на жестком диске ограничено
Универсальная и понятная панель управления, с которой разберется даже новичок – не надо держать в штате системного администратораИз-за большого количества соседей бывают перегрузки, что негативно отражается на каждом из сайтов
Общие серверные настройки остаются в зоне ответственности компании-хостера, самостоятельно в них вникать не нужноНельзя использовать «тяжелые» скрипты, что также обусловлено ограниченной мощностью сервера
Небезопасно из-за риска вирусного заражения соседнего сайта или его блокировки. На одном сервере с вами могут размещаться проекты, нарушающие законодательство. При их блокировке пострадают и другие ресурсы, если они не используют выделенный IP-адрес.
Плюсы и минусы виртуального (shared) хостинга

Ще одна особливість: якщо задіяні в повному обсязі потужності, то «зайві» ресурси перерозподіляються між «активними» клієнтами.

Віртуальний виділений (VPS/VDS) сервер

І тут кожному користувачеві надається окрема віртуальна машина з усіма ресурсами. Тут уже менше сусідів, тож ризик постраждати через них знижується.
Virtual private/dedicated server підходить для середніх проектів – інтернет-магазинів, порталів та ін.

ПлюсиМінуси
Своя операционная система на каждой виртуальной машинеУправлять и настраивать параметры сложнее, поэтому потребуется либо изучать администрирование самостоятельно либо брать в штат специалиста
Все вычислительные мощности – только ваши, даже если вы используете их не полностью, они не распределяются между остальными клиентамиВсе равно присутствует риск пострадать из-за соседей
Права администратора в управлении и настройкахДороже, чем обычный виртуальный хостинг
Можно ставить свое программное обеспечение
Плюсы и минусы виртуального выделенного (VPS/VDS) сервера

Виділений (dedicated) сервер

Всі потужності знаходяться у вашому розпорядженні, тому що ви орендуєте сервер повністю, не діліть його з іншими користувачами. Контроль над процесами також у ваших руках, хостер відповідає лише за апаратну частину. Якщо проводити порівняльний аналіз видів хостингу, цей буде найдорожчим та найменш поширеним, його використовують для масштабних інтернет-проектів.

ПлюсиМінуси
Доступ к серверу только у васВысокая цена
Высокий уровень безопасности, связанный с отсутствием соседейНастраивать все самостоятельно сложно, понадобится сисадмин
Плюсы и минусы выделенного (dedicated) сервера

Є ще додаткові види web-хостингу:

  • Colocation – схожий на VDS з однією лише відмінністю: ви орендуєте простір у дата-центрі провайдера і користуєтеся виділеним інтернет-каналом, обладнання купуєте та встановлюєте самостійно.
  • Cloud-hosting (хмарний) – не передбачає суворих тарифів та обмежень, пов’язаних з ними. Ви платите за ресурси, які реально використовуєте, можете збільшити або знизити параметри при виникненні необхідності.

Висновки

Аналізуючи види хостингу сайтів та вибираючи конкретний, спирайтеся на масштаби проекту. Якщо у вас поки що невелика візитівка і розширюватися найближчим часом не плануєте, немає сенсу переплачувати виділений сервер. Ще один фактор, який не варто залишати поза увагою – технічна підтримка на стороні провайдера. Оператори повинні бути на зв’язку і готові вирішити будь-яку проблему користувача, якщо вона виникла з вини хостера.

Ви все ще не вибрали надійну компанію для оренди сервера чи думаєте про зміну провайдера? Пропонуємо скористатися нашими послугами. Tuthost – це якісний сервіс з безкоштовним пробним періодом, можливістю замовити виділену IP-адресу, подвійним резервним копіюванням та іншими бонусами. Наші основні тарифи:

Тип хостингуВартість, доларів на місяць
Виртуальный SSD4-10
Для WordPress4-10
Для почты5-20
VIP25 и 40
Для больших сайтов (линейка «Гигабайт»)10-45
Для Joomla4
Основные тарифы хостинга от Tuthost

Схожі матеріали