rimper

Кому і для чого потрібна виділена IP-адреса

У світі сучасних інтернет-технологій цифрові IP-адреси відіграють ключову роль. Їх присвоюють усім користувачам для ідентифікації під час входу в глобальну або локальну комп’ютерну мережу. Існують зовнішні та внутрішні, статичні та динамічні IP, а також загальні та виділені. У цій статті розглянемо поняття виділеної IP-адреси, а також кому і навіщо вона може знадобитися.

Що таке виділена IP-адреса?

Виділена IP-адреса (Dedicated Internet Protocol Address) – це цифровий ідентифікатор, що присвоюється конкретному користувачеві, сайту або серверу в мережі. На віртуальних хостах у всіх клієнтів за замовчуванням однаковий айпі, а виділений надається провайдерами за додаткову плату. Виділеною IP-адресою не можуть користуватися інші користувачі, вона статична (постійна, незмінна), що робить її унікальною.

Технологія працює наступним чином:

  1. Під час реєстрації домену сайту присвоюється статична айпі-адреса сервера, на якому він розташований.
  2. Під час введення в рядок браузера URL цього веб-сайту пошукова система використовує доменне ім’я для звернення до DNS-сервера.

Далі DNS-сервер встановлює IP шуканого сайту і перенаправляє користувача туди.

Навіщо потрібна виділена IP-адреса?

Користувачами виділених айпі на віртуальних серверах зазвичай стають інтернет-магазини, банківські та державні установи, служби електронної пошти, сховища файлів, FTP-сервери, канали VPN і безліч інших ресурсів, де потрібен стабільний і захищений доступ до сайту через інтернет або локальну мережу.

Dedicated IP дає змогу захиститися від атак, потрапляння в чорні списки пошукових систем і під фільтри поштових служб.

Захист від DDoS-атак

Виділені IP-адреси забезпечують надійніший захист від DDoS-атак (розподілених атак відмови в обслуговуванні). У разі використання динамічної айпі-адреси хакери можуть затопити трафіком віртуальний сервер, що призведе до збою і відмови всіх веб-сайтів, розміщених на ньому.

Виділена IP-адреса дає змогу ефективніше фільтрувати й контролювати вхідний трафік і захиститися від атак, навіть якщо він перебуває на сервері, що атакується. У ситуації, коли кібератака йде на конкретний веб-ресурс із виділеним IP, адміністратори хоста зможуть швидко усунути загрозу.

Захист від потрапляння IP-адреси в чорні списки

Якщо один із користувачів спільної IP-адреси зловживає нею, розміщує заборонений контент, займається шахрайством, використовує інструменти чорного SEO, то весь айпі може бути додано в чорні списки пошукових систем, що потягне за собою проблеми для решти клієнтів хостингу, які використовують спільну адресу.

Навіть якщо провайдер швидко відреагує на санкції і заблокує винуватця, на відновлення роботи решти сайтів може піти якийсь час. Виділена IP-адреса потрібна для того, щоб уникнути цієї проблеми.

Захист від потрапляння IP-адреси під фільтри поштових служб

Dedicated IP допомагає уникнути потрапляння в спам-фільтри. Загальні IP-адреси можуть бути заблоковані поштовими службами через дії окремих користувачів на тому самому IP, які займаються розсилкою спаму або листів із небажаним змістом.

Застарілі обмеження

Раніше для встановлення SSL-сертифіката був потрібен виділений IP. Нині це не обов’язково, оскільки провайдери використовують технологію SNI. Ця технологія дає змогу встановлювати SSL-сертифікати на загальні айпі. Але деякі старі версії браузерів не підтримують SNI (наприклад, Internet Explorer 6, Safari для Windows XP). У цих браузерах сертифіковані сайти визначаються як потенційно небезпечні і доступ до них блокується.

Висновки

Тепер ви знаєте, навіщо потрібні виділені IP-адреси. Вони надають надійність і захист, недоступний веб-сайтам зі спільними IP-адресами.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *