nropi

Вплив фізичного розташування сервера на продуктивність сайту

Створення веб-сайту – це насамперед творчість, і тільки потім рутина. Кожен крок, від вибору дизайну до створення унікального контенту, вимагає уваги до деталей і креативного мислення, яке допоможе вам вигідно виділитися серед конкурентів. Але є один аспект, який часто залишається без належної уваги – фізичне розташування вашого сайту. Це може здатися незначним фактором, який не впливає ні на що, але це помилка. Розповідаємо, на що впливає фізичне розташування сервера.

На що впливає розташування хостингу

Фізичне розташування хостингу впливає на кілька ключових аспектів роботи вашого сайту:

  • швидкість заргузки сторінок для цільової аудиторії;
  • відповідність контенту законодавству країни, в якій розташований сервер;
  • пошукова оптимізація.

Розглянемо ці чинники детальніше.

Швидкість завантаження сторінок для цільової аудиторії

Щоб простіше зрозуміти, як це працює, можна уявити інтернет як величезну мережу доріг. Дані, які передаються від сервера до користувача, – це автомобіль, який намагається доїхати з точки А (сервер) у точку B (пристрій користувача). Якщо ці дві точки розташовані на великій відстані одна від одної, “автомобіль” їхатиме довше. Це і є затримка (вона ж latency), що являє собою час, який потрібен даним для проходження від сервера до користувача.

Якщо сервер розташований далеко від вашої цільової аудиторії, це призведе до збільшення часу завантаження сторінок. Сучасні користувачі розпещені швидким інтернетом і не готові чекати довго, поки сторінка завантажиться (особливо це стосується мобільних пристроїв). Відповідно, якщо ваш сайт буде довго завантажуватися (більше 3-4 секунд), ви втратите частину потенційних клієнтів, що може призвести до падіння конверсії і, відповідно, прибутку.

Відповідність контенту законодавству країни

Деякі країни мають суворі закони про контроль інформації, які можуть обмежувати те, що ви можете публікувати на своєму сайті. З іншого боку, якщо ваш сервер розташований у країні з більш лояльним законодавством, у вас буде більше свободи щодо контенту.

Пошукова оптимізація

Фізичне розташування сервера може впливати на SEO, хоча це і не ключовий фактор. Механізм впливу полягає в такому:

  • Як було згадано раніше, якщо сервер розташований ближче до цільової аудиторії, сторінки завантажуються швидше. Швидкість завантаження сторінок – один із факоторів ранжування пошуковими системами.
  • Фізичне розташування впливає на час безвідмовної роботи сервера (uptime), що також може вплинути на SEO. Якщо сервер часто виходить з ладу, це призводить до того, що пошукові системи не можуть правильно проіндексувати сайт, і це негативно позначиться на його рейтингу у видачі.

Прямий вплив фізичного розташування сервера на SEO-рейтинг – це питання дискусійне, причому навіть серед SEO-фахівців. Незаперечний факт: що ближче сервер із сайтом розташований до вашої цільової аудиторії, то швидше він буде в них заргужатися.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *