virtual1

Системи віртуалізації їх відмінності та переваги

Ви розпочали роботу зі створення свого веб-сайту? Отже, потрібно подбати про якісний та стабільний сервер. Ефективним рішенням є вибір віртуального сервера.

Його суть полягає у розподілі ресурсів фізичного сервера на кілька віртуальних серверів. Користувач, який скористався цією послугою, отримує своє розпорядження:

  • Власні IP-адреси.
  • Доступ до сервера.
  • Таблиці маршрутизації.
  • Основні правила фільтрування трафіку.
  • Можливість встановлення будь-якого необхідного програмного забезпечення та біблітек.
  • Незалежність від сусідів на сервері.

На сьогоднішній день використовуються такі варіанти віртуалізації: VDS та VPS.

VPS

Віртуальний персональний сервер є сервісом хостинг-провайдера, що надає клієнту майже повноцінний сервер, що мінімально відрізняється від стандартного (фізичного).

Користувач матиме доступ до ОС даного сервера. Він отримує права адміністратора, що дозволить йому використовувати необхідне програмне забезпечення, регулювати параметри роботи, замінювати та переміщати файли, змінювати умови використання портів та ін.

Відмінною особливістю подібних серверів вважається наявність власної IP-адреси, брандмауерів, табличок маршрутизації та ін. Крім того, клієнт не може змінювати системні критичні файли, а також ядро ОС. Це використовується технологією віртуалізації, що формує на ПК самостійні копії, створені на єдиному ядрі. Така особливість VPS-серверів надає можливість зводити до мінімуму робочі ресурси, що витрачаються, і, відповідно, зменшити ціну оренди.

Серед популярних технологій віртуалізації можна назвати:
1) Віртуалізація KVM
Вона забезпечує безпеку та високу продуктивність. Підтримує всі основні операційні системи, включаючи Linux та Windows. Ця технологія віртуалізації допомагає досягти розрахункових потреб бізнесу. Віртуалізація КVМ є по-справжньому хорошим рішенням, що становить реальну цінність для функціональності.
2) OpenVZ (безкоштовна технологія, яка використовується більшістю провайдерів), Virtuozzo (комерційний варіант від корпорації Parallels – більш стабільна та зручна в управлінні), VDSmanager (для тих, кому потрібен VPS з програмною віртуалізацією на FreeBSD) – відносяться до програмного типу віртуалізації, де віртуалізація відбувається лише на рівні ядра операційної системи. Кожна машина має вигляд окремого сервера. Незаперечною перевагою є швидкість роботи. Вартість таких VPS нижче, ніж за повної (апаратної) віртуалізації. Є ризик продажу хостингу понад ресурсу сервера.
3) Xen (подібна до KVM за функціоналом, переростає в хмарну платформу), Microsoft Hyper-V (відмінне рішення для віртуалізації серверів з ОС Windows, активно просувається) – апаратна віртуалізація, так званий розділ одного потужного сервера на кілька слабших машин. Сервер – лімітується та ізольований від інших. Робота таких серверів – стабільніша, хоча місячний бюджет буде вищим.

VDS

Віртуальний виділений сервер є сервіс, в основі якого використовується методика абсолютної віртуалізації. Він ґрунтується на окремій незалежній копії ядра ОС. Таким чином, кожен клієнт може розраховувати на отримання повного доступу та можливість його зміни.

Така архітектура дозволяє ставити на VDS-хостинг різні ОС (наприклад, Windows). Цим вони вигідно відрізняються від VPS-серверів. Останні працюють лише з UNIX-системами. В цілому, можливості VPS та VDS практично ідентичні.

Саме тому дані поняття іноді змішуються та змінюються місцями. Тут багато залежатиме від обраного провайдера.

Переваги віртуального хостингу

  1. Вартість. Це найважливіша перевага для будь-якого бізнесу – малого чи середнього. Навіть звичайна оренда фізичного сервера коштуватиме досить дорого. Що стосується придбання потужної та повноцінної машини, то це задоволення обійдеться у кілька тисяч доларів. Завдяки технології віртуалізації дороге обладнання можна експлуатувати максимально ефективно. Те, що раніше функціонувало на двадцяти старих серверах, за її допомогою можна запускати на трьох сучасних.
  2. Віртуалізація серверів гарантує безперервність робочих процесів будь-якої компанії. Таким чином, зводиться до мінімуму можливість простою, наприклад важливої програми Бухгалтерія 1:С або корпоративної пошти. Це можливо завдяки продуманій архітектурі та технології віртуалізації. Якщо поглянути на стандартний варіант, коли на сервері працює єдина ОС і виходить з ладу апаратна частина, то відновлення працездатності сервісів йде досить багато часу.
  3. Віртуалізація серверів дозволяє поліпшити безпеку персональних даних фірми. Якщо раніше інформація могла зберігатись розрізнено — на локальних дисках різних серверів, то зараз архітектура системи передбачає можливість централізованого зберігання.
  4. Відсутність відповідальності за функціонування устаткування. Ні для кого не секрет, що будь-яке, навіть найбільш якісне обладнання має певний період експлуатації і здатне морально старіти. Оренда віртуального сервера дозволяє забути про вищезгадане. Скориставшись цією послугою, всі турботи щодо працездатності обладнання лягають на плечі технічної підтримки.
  5. Гнучкість налаштування. У разі потреби можна додавати необхідні ресурси до вибраного віртуального сервера. Додатково передбачена можливість видаляти непотрібні опції, що дозволить економити фінансовий ресурс.

Вибираючи віртуальний сервер, можете більше не турбуватися про нормальну роботу обладнання. Він завжди матиме таку кількість ресурсів, яка потрібна для оптимального функціонування.

Успішного вам вибору віртуального хостингу

Схожі матеріали