domains

Кирилічні домени: плюси, мінуси та підводні камені

Зміст

Більшість сайтів зареєстровано під доменними іменами, написаними на латиниці. Донедавна це був єдиний варіант, прийнятий у всьому світі. Однак приблизно 10 років тому з’явилася можливість зареєструвати кириличний домен – назву сайту, написану кирилицею. Популярність таких рішень зростає з кожним роком, проте чи варто уникати загальноприйнятих стандартів? У цій статті розглянемо, у чому плюси використання сайтів з кириличними доменами, з якими неприємностями є ризик зіткнутися і як з ними впоратися.

Чи можна використовувати домени на кирилиці?

Найчастіше до таких рішень вдаються для зручності цільової аудиторії. Адже людям, які не говорять англійською, набагато простіше набрати в адресному рядку браузера ромашка.укр, ніж chamomile.ua. Додатковий плюс – не потрібно перемикати клавіатуру. В результаті Користувачі швидше отримують доступ до ресурсу, що підвищує лояльність.

У пошуковій видачі сайти, написані кирилицею, виглядають так:

cirillic_domain

Переваги використання кириличних доменів

  • Простота запам’ятовування, що важливо під час запуску рекламних кампаній офлайн: на телебаченні, по радіо, на білбордах та ін.
  • Зручність для користувачів російськомовного інтернету.
  • Безліч вільних доменних імен російською мовою. Знайти доступне для використання ім’я латиницею не так просто через велику кількість зареєстрованих сайтів. Кирила в цьому плані поки не так поширена, тому підібрати унікальне доменне ім’я простіше.
  • У назву сайту, написану російськими літерами, можна вписати ключове слово. Багато SEO-фахівці вважають це плюсом при просуванні.

Крім того, сайти з кириличним написанням цілком адекватно відображаються у всіх браузерах, з ними немає проблем у пошукових системах.

Недоліки доменів на кирилиці

Кирилічні домени проблеми:

  • Кодування. Щоб доменне ім’я відповідало стандартам Unicode, який підтримує лише літери латинського алфавіту, цифри та дефіси, знадобиться декодування. Для цього він використовується метод Punycode, докладніше про нього ми розповімо далі.
  • Не кожен хостинг підтримує кирилиці – проблеми можуть виникнути і при пошуку провайдера.
  • Підходить лише для російськомовної аудиторії. Користувачам з інших країн латиниця звичніша. Якщо ваш проект виходить на міжнародний ринок із назвою на кирилиці, то, найімовірніше, програє конкурентам, які використовують літери англійського алфавіту.
  • Можуть бути складнощі з просуванням. Кирилічні домени та SEO – досі спірна тема. Наприклад, одним із способів залучення користувачів є реєстрація сайту в каталогах. Але деякі послуги або підтримують домени тільки на латиниці, або відображають конвертовані варіанти доменних імен на кирилиці. У просування посиланнями також свої нюанси. Анкорні (посилання «захована» у слові) питань не викликають, але з безанкорними (посилання вставляється у звичайному вигляді) все не так просто, адже вони відображаються у конвертованому вигляді, що візуально не привабливо.

Використання Punycode

Punycode – метод перетворення кирилічного домену на набір символів, що відповідає стандартам Unicode та необхідний для коректного відображення сайту. Як це виглядає? Напевно, ви помічали, що при копіюванні адреси на кирилиці замість красивого «сайт.укр» отримуєте незрозумілий набір знаків на кшталт «xn-80rlfmilkjrud.xn-j1amd». Так його бачать пошукові роботи і, до речі, не рахують це людинозрозумілою URL . Конвертувати звичайний домен російською мовою в латинські літери та цифри потрібно, щоб усі браузери та пошукові системи могли зрозуміти посилання та не видавали 404 помилки. Ще одна найпоширеніша причина – заповнення файлу robots.txt. У ньому можна використовувати лише літери англійського алфавіту, цифри та дефіс. Якщо у вас на сайтах кириличні домени, перетворення стане необхідністю.

Як перевести домен у Punycode

Існує безліч сервісів для онлайн-конвертації доменного імені. Користуватися ними досить просто – введіть назву сайту на кирилиці у полі та натисніть «Перекласти». У новому рядку ви побачите написання на латиниці, яке можна скопіювати та вставити туди, куди потрібно.

Як приклад наведемо відомий функціональний сервіс 2ip.ru. Як тут реалізовано перетворення :

punycode
Кирилічні домени перетворення

Лайфхак

Майже всі сучасні браузери мають убудований Punycode. Цим можна скористатися, щоб не шукати конвертер Google або Yandex. Введіть назву сайту кирилицею в пошуковий рядок, скопіюйте його та вставте, наприклад, у текстовий документ. У вас вийде посилання, вже перетворене по стандарту Unicode.

Висновки

Кирилічні домени набирають популярності в російськомовному сегменті. Вони легші для запам’ятовування, тут більше вільних варіантів, відповідно, вибір назви спрощується. Що стосується просування сайтів із кириличними доменами, є свої тонкощі, проте глобальних проблем із ними не спостерігається.

Єдина неприємність, з якою ви можете зіткнутися, – не всі послуги надають можливість реєстрації доменного імені кирилицею. Компанія Tuthost працює з доменними зонами національною мовою, наприклад, «.укр». При співпраці з нами ви також отримуєте захист домену від крадіжки, керування DNS, приховування даних. Залишайте заявку на реєстрацію по телефону, онлайн-чаті або електронною поштою.

Схожі матеріали