uptime

Що таке аптайм і чим загрожують перебої у роботі сайту

Зміст

Уявіть, що ви шукаєте певний товар або послугу. У пошуковій системі ви знаходите компанію і вже готові скористатися пропозицією, але переходьте на сайт і виявляєте, що він не працює. Подальші дії – закрити сторінку та знайти доступний ресурс. Саме так роблять і користувачі вашого сайту.

Щоб не втрачати клієнтів і не зазнавати збитків, важливо регулярно проводити моніторинг сайтів – Перевірку їх працездатності та коректного функціонування. Існує два важливі поняття: uptime та downtime – відсоток часу, коли сервер і його компоненти були доступні і недоступні відповідно. Розглянемо, що це означає чому так важливо і як вимірювати аптайм.

Що дасть правильно налаштований моніторинг сайту

Відстеження працездатності сайту дозволить:

  • Виявити проблеми з хостингом та приховані помилки самого ресурсу.
  • Виявити зараження вірусами, що впливає на безпеку вашого сайту та пристроїв відвідувачів. Пам’ятайте, що тривала наявність шкідливого коду загрожує зниженням позицій у пошуковій видачі.
  • Раціонально розподіляти бюджет просування. Падіння серверів здатне звести майже до нуля всі намагання з SEO. Якщо сайт недоступний, але зараз на нього приходить пошуковий робот, сторінки не потрапляють в індекс, що теж веде до погіршення ранжирування. У такому разі потрібно не виділяти додаткові гроші на розкручування, а забезпечити високий аптайм.
  • Зрозуміти, чому продажі не зростають. Насамперед більшість власників бізнесу звинувачують у всьому неефективну рекламну кампанію, але далеко не завжди справа в маркетологах. Якщо клієнт побачить привабливу рекламу, вирішить звернутися до вас, але не зможе зайти на сайт, найімовірніше, він піде до конкурентів. Змусити його достукатися до ресурсу через якийсь час може тільки розкручений бренд та високий рівень лояльності до вашої компанії.
  • Оцінити якість послуг хостинг-провайдера. При низькому аптаймі є сенс подумати про зміну хостера.

Окрім власного сайту, можна відслідковувати працездатність ресурсів конкурентів Це дозволить зрозуміти, чи вигідне ви становищі в порівнянні з ними.

Що таке аптайм сайту

Який оптимальний інтервал перевірки доступності?

Як профілактика моніторинг доступності сайту можна виконувати раз на 10 хвилин. Цього достатньо виявлення помилок і оперативного їх усунення. Адже багато відвідувачів, особливо постійних, повернуться на сторінку через деяке час .

Якщо виявлені «плаваючі» помилки (пов’язані з впливом кількох факторів), то мінімальна частота перевірки має становити раз на хвилину. При цьому знадобиться розподілений моніторинг – відстеження кількох точок доступу. Тут мається на увазі перевірка доступності сайту з різних регіонів та пристроїв. Коли проблему буде вирішено, можна повернутися до звичайного режиму з інтервалом 10 хвилин.

Чи страшні короткочасні збої у роботі?

Сама по собі відсутність сайту протягом короткого часу не дуже страшна. Причин таких збоїв кілька: сервер перевантажений, проблеми з піринговими мережами чи маршрутизацією. Однак бути впевненим, що цей збій не триватиме набагато довше, не можна. Щоб уникнути критичних наслідківрекомендуємо налаштувати періодичність перевірки. На багатьох сервісах можна виставити частоту моніторингу після визначення збою – щохвилини до його усунення. Якщо вас лякає безліч повідомлень у таких ситуаціях, налаштуйте їх надсилання лише після виникнення кількох помилок поспіль.

Збої в роботі сайту завжди несуть у собі ризики, однак їхній ступінь залежить від швидкості усунення проблеми.

Перевірити uptime сайту

Популярні сервіси моніторингу доступності сайту

Щоб оперативно дізнаватися про існуючі збої та виправляти їх, важливо постійно відстежувати працездатність ресурсу. існує багато сервісів , ми зупинимося на найпопулярніших.

Host-tracker.com

Реалізовано дві версії – платна та безкоштовна. Різниця: free-аккаунт – це можливість створити 2 завдання та перевірка роботи сайту з інтервалом у 30 хвилин, передплата – 5 завдань та моніторинг кожні 10 хвилин. Для нових користувачів запропонований пробний 30-денний період, протягом якого відкрито майже всі платні функції.

Що можна перевірити:

  • доступність сайту утилітою Ping, за протоколом HTTP (методи – GET, PATCH, HEAD, DELETE, PUT, POST);
  • доступність портів;
  • наявність IP або домену у списках DNSBL;
  • чи є на сторінці необхідні ключові слова;
  • час відгуку конкретні запити;
  • функціонування баз даних;
  • термін дії SSL-сертифіката, домену;
  • стан сервера;
  • інфраструктури мережі.

Повідомлення надсилаються на електронну адресу, телефон (дзвінок або SMS ), у месенджерах, за HTTP-запитом.

Pingdom.com

Використання платне, після реєстрації надається 2-тижневий безкоштовний доступ. Функціональність практично така сама, як у попередньому випадку. З додаткових можливостей – збір статистики щодо дій відвідувачів.

Крім веб-версії, є програма, яка працює на пристроях з операційними системами iOS та Android.

Кількість перевірок та функціонал залежить від обраного тарифного плану. Наприклад, у стартовому варіанті доступні 10 перевірок з хвилинним інтервалом плюс одна розширена, що включає відстеження транзакцій (раз на 10 хвилин) та моніторинг швидкості завантаження сторінок (кожні півгодини).

Monitorus.ru

Реалізовано перевірку сайту на працездатність за протоколами HTTP, HTTPS, IMAP, FTP, SMTP, POP3, моніторинг Ping, DNS-записів та ін. Фішка – можливість настроїти власний скрипт для виявлення помилок.

Тут немає встановлених тарифних планів, гроші списуються за перевірку. Повідомлення електронною поштою та телефоном заявлені розробником як безкоштовні.

Trafficprotector.com

Платний інструмент, тестовий період триває 3 дні, обмежень щодо функціональності немає. Окрім моніторингу доступності, можна перевіряти сервер, трафік, відстежувати, чи не включена адреса до чорного списку.

Кількість адрес, доступних для перевірки за підпискою, – 5, інтервал – 5 хвилин.

Site24x7.com

Параметри, що перевіряються, ті ж, що і в інших сервісах. Розроблено програми моніторингу серверів на операційних системах Linux, OS X, Windows, FreeBSD. Безкоштовний тестовий період триває місяць, за передплату надається можливість щохвилинного моніторингу 10 адрес.

Ping-admin.ru

Тарифних планів немає, кожна перевірка платна, після реєстрації на рахунок зараховується 1 долар. Доступний моніторинг баз даних, працездатності сайту, Ping та ін. Це один з найвідоміших сервісів у російськомовному сегменті, бонус – наявність партнерської програми.

Як вибрати хостинг з найкращим uptime?

Безперервна робота сайту – важлива умова для успіху проектів у комерційному плані, а також для нормального ранжування пошуковими системами Якщо ви провели моніторинг та виявили, що показники далекі від ідеальних, є сенс задуматися про зміну провайдера. Хорошим варіантом стане наш хостинг. Середній показник аптайму у сайтів на Tuthost – 99,95%. Це означає, що на рік ваш сайт може бути недоступний всього 8 годин 45 хвилин. Для порівняння: при uptime в 90% час “простою” збільшується до 876 годин на рік.

Надсилайте заявку нашим менеджерам, і вашому ресурсу гарантована стабільна робота з цілодобовим моніторингом та допомогою у налаштуванні.

Схожі матеріали