tsugknun

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Ви прокидаєтеся вранці, і ваш телефон розблокується після сканування вашого обличчя. Ви сідаєте в машину, щоб поїхати на роботу, а навігатор пропонує альтернативний маршрут, тому що той, яким ви їздите щодня, більш завантажений, ніж зазвичай. Ваш улюблений додаток для покупок пропонує вам пару взуття, яка підходить ідеально вашому стилю. Магія? Ні, прогрес. Йдеться про штучний інтелект, який перестав бути науковою фантастикою.

Сьогодні навіть люди, далекі від інформаційних технологій, чули про ChatGPT. Це одна з найпопулярніших нейромереж, що використовують штучний інтелект. Google тестує власний продукт – Bard. Інша популярна нейромережа MidJourney малює картини – достатньо детально описати, що ви хочете побачити на екрані.

Уже зараз розробники, дизайнери, SEO-фахівці та копірайтери активно використовують нейромережі у своїй роботі. ШІ може писати окремі фрагменти коду, генерувати контент, допомагати в просуванні. Чи варто використовувати AI під час створення сайту? Ми в TutHost вирішили розібратися в цьому питанні.

Що таке штучний інтелект і як він працює

Штучний інтелект – це здатність машини демонструвати вміння, властиві людям. Це розуміння мови, міркування, навчання, творчість і вміння планувати. ШІ дає змогу технологічним системам сприймати навколишнє середовище, взаємодіяти з ним, розв’язувати проблеми та діяти з певною метою. Машина отримує дані через власні датчики або канали, обробляє і відповідає на них. Системи ШІ здатні певною мірою адаптувати свою поведінку, аналізувати наслідки попередніх дій і працювати автономно.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Наприклад, чат-бот здатний інтерпретувати проблеми, що виникають у клієнтів компанії, і пропонувати їм відповіді. Система рекомендацій робить пропозиції про покупки відповідно до вподобань, які раніше показав користувач.

Незважаючи на нинішній бум, концепція штучного інтелекту з’явилася давно. 1956 року Джон Маккарті – американський інформатик і основоположник функціонального програмування – першим вимовив вираз “штучний інтелект” на Дартмутській конференції. У 50-х роках минулого століття Алан Тьюринг уже порушував питання про те, чи здатні машини мислити. Саме тоді виник тест Тюрінга, який використовується для визначення того, чи може комп’ютер бути таким же розумним, як людина. Суть полягає в тому, що суддя послідовно проводить 2 розмови: з людиною і машиною. Кожен учасник має переконати суддю, що він людина. Якщо суддя не може відрізнити машину, вважається, що вона так само розумна, як і людина.

Штучний інтелект використовує у своїй роботі такі принципи:

  1. Машинне навчання фокусується на розробці алгоритмів і моделей, які дають змогу машинам вчитися без участі людини. Машини навчаються, а потім використовують отримані знання для виконання конкретних завдань. Новітня мовна модель GPT-3 дає змогу машинам вести простий діалог, ставити запитання і відповідати на них, писати тексти на різні теми.
  2. Ще одна особливість штучного інтелекту – автоматизація. Це здатність машин виконувати завдання без необхідності втручання людини. Автоматизація досягається завдяки використанню алгоритмів і моделей машинного навчання, які дають змогу
    системам – там, де вони використовуються – ухвалювати рішення і виконувати дії на основі даних і запрограмованих правил.
  3. Приймання даних. Кожна людина у світі генерує 1.7 МБ даних на секунду, щохвилини надсилають 188 мільйонів електронних листів і виконують 4.5 мільйона пошукових запитів у Google. Це величезний масив даних. Приймання даних – це передача знань із різних джерел – баз даних, файлів, датчиків, мобільних пристроїв і соціальних мереж. ШІ збирає й аналізує їх.
  4. Аналіз даних – це процес дослідження і перетворення даних для виявлення закономірностей і тенденцій, корисних для прийняття рішень. Аналіз використовується в різних методах, таких як статистика, інтелектуальний аналіз даних, машинне навчання.
  5. Хмарні обчислення. Кількість даних, що генеруються на день, величезна, тому фізичне зберігання стало проблемою. Можливості штучного інтелекту працюють у середовищі корпоративних хмарних обчислень. Хмарні обчислення – це модель, що забезпечує доступ до апаратних і програмних ресурсів через Інтернет. Замість локальних пристроїв дані розміщуються на віддалених серверах. Це дає безліч переваг, таких як гнучкість, масштабованість і економічна ефективність.
  6. Ще одна особливість штучного інтелекту – це обробка природної мови для спілкування з людиною. Прикладом цього є діалогові боти, також відомі як чат-боти. Це технологія, яка перебуває на підйомі, оскільки ринок чат-ботів оцінювався в 17 мільйонів доларів США у 2020 році і, за прогнозами, досягне 102.29 мільйонів доларів до 2026 року.

ШІ має широкий спектр застосування, від автоматизації рутинних завдань до написання коду, побудови передових систем, виявлення шахрайства та оптимізації бізнес-процесів. ШІ може робити те, що не під силу людям: наприклад, обробляти великі обсяги інформації, виявляти закономірності та взаємозв’язки між даними, які інакше було б важко або неможливо виявити.

AI допомагає автоматизувати повторюване навчання і дослідження даних, виконує обчислювальні завдання, але вимагає втручання людини для налаштування системи. Наприклад, у медицині ШІ можна використовувати для діагностики захворювань за допомогою МРТ (магнітно-резонансної томографії). Він адаптується за допомогою прогресивних алгоритмів навчання, знаходить структуру і закономірності в даних, тож алгоритм стає класифікатором або предиктором.

ШІ дає змогу автоматизувати повторювані й монотонні завдання, щоб люди могли зосередитися на творчих завданнях. Наприклад, ШІ може допомогти компаніям автоматизувати багато завдань, як-от бухгалтерський облік і обробка рахунків. Також ШІ може обробляти великі обсяги даних про клієнтів і надавати цінну інформацію для прийняття бізнес-рішень.

Для чого можна використовувати AI під час створення сайту

Якщо і є щось модне сьогодні у світі програмного забезпечення і технологій загалом, то це все, що пов’язано зі штучним інтелектом. Навколо всього, що пов’язано зі ШІ, багато галасу. Багато хто каже, що в майбутньому безлічі професій загрожуватиме штучний інтелект, який виконуватиме роботу краще, ніж людина. Ми не будемо сперечатися на цю тему, а підкажемо вам, як використовувати штучний інтелект як помічника під час розроблення сайту.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Ось у чому може допомогти штучний інтелект:

  • Написання коду. AI може асистувати вам під час створення коду: пропонувати окремі функції, виправлення, документувати код. Навряд чи нейромережі самостійно впораються з написанням об’ємного і складного коду, але їм можна делегувати окремі завдання.
  • Створення контенту. Сучасний штучний інтелект вміє писати статті та описи товарів, генерувати зображення. Це швидкий спосіб отримати унікальний контент для сайту, який при невеликому доопрацюванні зможе конкурувати з текстами і графікою, зробленими людиною.
  • SEO-оптимізація. AI вміє аналізувати контент на сторінках сайту і пропонувати варіанти оптимізації, шукати технічні помилки, знаходити ключові слова на сайтах конкурентів.
  • Персоналізація пропозицій для відвідувачів. AI може збирати дані про користувачів, їхню поведінку, історію пошуку. На основі цих даних штучний інтелект запропонує рекомендації товарів або контенту.
  • Чат-боти. Це зручний спосіб запропонувати відвідувачам цілодобову підтримку та відповіді на поширені запитання, не залучаючи до цього людей.
  • Створення категорій і фільтрів. Штучний інтелект допоможе автоматично налаштувати теги, за якими класифікуватимуть товари або зображення. Це полегшить користувачам пошук потрібних матеріалів.
  • Безпека. Інструменти безпеки на основі ШІ відстежують підозрілу активність на веб-сайті, запобігаючи атакам до того, як буде завдано шкоди вашому ресурсу.
  • Предиктивна аналітика. Штучний інтелект аналізує поведінку користувачів і моделює їхні подальші дії, майбутні покупки. Це допоможе в побудові маркетингової стратегії.

Це не всі можливі варіанти використання штучного інтелекту під час створення сайту. Далі ми детальніше розберемо три найважливіші етапи запуску веб-сайту: написання коду, створення контенту та SEO-просування.

AI для написання коду

Штучний інтелект навряд чи зробить всю роботу за вас, але стане непоганим помічником. Його можна використовувати для окремих етапів розробки. Багато інструментів дають змогу створювати окремі функції, рядки коду, завершувати фрагменти. Усе це допомагає прискорити процес розробки. Звісно, можна обійтися і без цього, створивши сайт на Wordpress – для цього не обов’язково знати мови програмування, а хостинг для Вордпрес можна замовити у нас. Але якщо вам потрібен специфічний веб-сайт, який неможливо реалізувати на жодній із CMS, існує багато інструментів ШІ, які можна використовувати в роботі.

GitHub Copilot

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Цей ШІ-програміст пропонує цілі рядки або окремі функції в редакторі коду. Завдяки йому знання мільярдів рядків відкритого вихідного коду будуть у вас під рукою, щоб ви могли зосередитися і витрачати менше часу на пошук. Ви можете приймати або відхиляти пропозиції Copilot, редагувати їх. Крім того, цей інструмент адаптується до вашого стилю кодування.

Рішення підтримує велику колекцію мов і фреймворків: Python, Java, JavaScript, TypeScript, Ruby і Go. Copilot доступний як розширення для редакторів коду, таких як Visual Studio Code, Neovim і JetBrains. Ви також можете використовувати його в хмарних рішеннях, таких як GitHub Codespaces.

ChatGPT

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

ChatGPT вміє писати не тільки текст, а й код. Результат залежить від точності постановки завдання. Нейромережа може написати, наприклад, чат-бот або код кнопки для сайту. ChatGPT також пропонує розширення CodeGPT для Visual Studio Code. Розширення може генерувати та пояснювати код, шукати помилки та створювати документацію.

Visual Studio IntelliCode

IntelliCode – це інструмент від Microsoft, який дає змогу кодувати за допомогою ШІ. IntelliCode пропонує підказки для завершення коду, які можуть займати цілий рядок. ШІ визначає контекст коду, зокрема імена змінних, призначення і тип створюваного коду, щоб надати оптимальні рекомендації. Інструмент працює локально, зберігаючи конфіденційність усіх даних, які ви вводите.

Коли ви вносите локальну зміну, IntelliCode виявляє повтори в коді. Ви можете застосувати ті самі правки в інших місцях, де вони потрібні – це істотно прискорює роботу.

aiXcoder

aiXcoder забезпечує генерацію та інтелектуальне завершення коду для цілих або декількох рядків. Опишіть функцію, яку ви хочете отримати, природною мовою, і aiXcoder згенерує повний програмний код відповідної функції.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Ви можете прийняти рекомендований код або продовжити писати для отримання додаткового зворотного зв’язку в реальному часі. Інструмент постійно адаптується до контексту вашого коду. aiXcoder допоможе зберегти концентрацію і креативність під час написання коду та підвищити ефективність розробки програмного забезпечення.

Моделі глибокого навчання використовують величезні масиви відкритого вихідного коду. Підтримувані мови: Java, Python, C#, C/C++, JavaScript, TypeScript, Go (хмарна інтелектуальна служба програмування наразі підтримує тільки Java).

PyCharm

Ви хочете бути продуктивнішим під час кодування найскладнішого програмного забезпечення? Почніть роботу з PyCharm від JetBrains, інтегрованим середовищем розробки, спеціально створеним для розробників Python.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

PyCharm пропонує підхід, орієнтований на клавіатуру, тому ви можете закінчити кодування за менший час і зосередитися на більш важливих речах. На додаток до інтелектуального завершення коду, він також підтримує перевірку помилок у реальному часі, плавну навігацію проєктом і швидке виправлення.

Wing Pro

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Wing Pro – це інтелектуальний редактор для простого кодування на Python. Він аналізує як статичний код, так і код середовища виконання, щоб надати високоякісні пропозиції, що відповідають контексту. Він має розширені можливості редагування з інтелектуальною функцією перевірки помилок. Ви можете скористатися функцією автодоповнення в редакторі та вбудованими оболонками Python.

Wing Pro автоматично вводить аргументи функцій і методів у міру написання коду. Wing Pro також дозволяє вам правильно вводити аргументи під час виклику.

Diffblue Cover

Diffblue Cover надає розробникам Java засоби для отримання більшої вигоди з модульного тестування. Це автономна система написання модульних тестів Java, яка використовує ШІ, щоб допомогти програмістам створювати, оновлювати та підтримувати додатки Java. Система працює з високою швидкістю і за кілька годин пише більше тестів, ніж розробник може зробити за рік. Ви можете адаптуватися до змін коду і підтримувати виконання тестів з мінімальним обслуговуванням або взагалі без нього, щоб підвищити якість контролю.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Diffblue Cover не працює в Україні, тому для використання потрібен VPN.

Важливо пам’ятати, що штучний інтелект може помилятися, як і людина. Якщо ви не знаєте мов програмування, перераховані вище інструменти не напишуть код за вас. Але є і хороша новина: сьогодні багато конструкторів сайтів впроваджують ШІ у свої продукти, розширюючи їхні можливості. Якщо ви створюєте сайт без навичок програмування, такі сервіси стануть чудовим помічником. А ще можна використовувати наш простий конструктор сайтів із привабливими шаблонами.

AI для наповнення сайту: текст і картинки

Зображення і текст – основні типи контенту, які є на будь-якому сайті. Відео – більш специфічний, хоча й дуже популярний формат. Використовувати ШІ для створення контенту – один з актуальних трендів. Головна перевага для всіх, хто впроваджує AI в процес створення контенту – висока швидкість роботи. Людині потрібно щонайменше кілька годин, щоб написати статтю або створити ілюстрацію. Нейромережа робить це за кілька хвилин, а іноді й швидше.

Написання тексту на сайт за допомогою AI

Нейромережі найчастіше використовують для написання контенту. Вони загалом непогано справляються з цим завданням, хоча бувають і винятки. ШІ підійде для створення текстів різних форматів:

AI для розробки сайту: використовувати чи ні
  • описи товарів;
  • новинні статті;
  • пости в соцмережах;
  • короткі нотатки.

ChatGPT – найпопулярніший інструмент для генерації текстового контенту. Інструмент створений як помічник, що дає відповіді на найрізноманітніші запитання. Важлива особливість – на момент написання цієї статті ChatGPT використовує бази даних 2021 року. Тому написати текст про товари, які з’явилися пізніше, він не зможе (наприклад, для картки смартфона Motorola G72, який вийшов у 2022).

Утім, є й інші недоліки:

  • ChatGPT часто повторюється. Вода – головна проблема цього сервісу. У кожному абзаці можуть бути речення, ідентичні одне одному за змістом.
  • Можливі помилки та недостовірна інформація. Наприклад, у текстах юридичної спрямованості нейромережа посилається на невідповідні статті законів і нормативних актів, плутає стандарти ДСТУ.
  • Тексти не завжди витримані стилістично.
  • Сервіс часто буває недоступний через високе навантаження на сервери. Проблему можна розв’язати, оформивши платну підписку (коштує $20 на місяць, доступна тільки в США, тому знадобиться VPN).

Ці недоліки – не привід відмовлятися від використання ChatGPT. Щоб нівелювати їх, важливо дотримуватися деяких правил під час роботи з сервісом.

  1. Чітко формулювати запитання або завдання. Якщо ви хочете отримати готовий текст, вкажіть тезовий план, необхідний стиль, обсяг. Що точніше сформульовано завдання, то кращим буде результат.
  2. Не очікуйте, що текст із ChatGPT можна просто скопіювати на сайт. Щоб зробити його читабельним, знадобиться редактура і доопрацювання.
  3. Необов’язково використовувати сервіс для створення готової статті. ChatGPT знає відповіді на багато запитань, тому підходить для збору інформації. Сервіс можна використовувати для написання окремих фрагментів.
  4. Нейромережа непогано пише англійською мовою. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях мови, сервіс можна використовувати для перевірки готових текстів англійською.
  5. Мережа допоможе знайти ідеї для статей у блог, постів у соцмережах. ChatGPT – непоганий помічник при розробці контент-стратегії.
AI для розробки сайту: використовувати чи ні

ChatGPT – популярний текстовий асистент, але далеко не єдиний. Якщо ви всерйоз задумалися про генерацію контенту за допомогою AI, зверніть увагу на інші сервіси.

  • BLOOM – це модель великої мови (LLM), навчена для продовження тексту з підказки. Навчання відбувається на величезних обсягах текстових даних з використанням обчислювальних ресурсів промислового масштабу. Таким чином, BLOOM може виводити зв’язний текст 46 мовами і 13 мовами програмування. Результат максимально близький до текстів, написаних людьми. BLOOM також можна доручити виконувати текстові завдання, для яких він явно не навчений, шляхом перетворення їх на завдання генерації тексту.
  • Ще одна цікава альтернатива в цьому сегменті – Copy.ai, яку багато хто розглядає як інструмент, призначений для автоматизації творчості. Якщо ви шукаєте ідеї для контенту, ви можете використовувати цей ШІ для мозкового штурму. Інструмент здатний дуже швидко створювати якісні тексти.
  • Writesonic розроблений таким чином, щоб люди могли дати волю своїй уяві та писати всілякі тексти, чи то есе, чи то публікації, чи то багато чого іншого. Усе це з великою допомогою штучного інтелекту, який запропонує ідеї і навіть зможе автоматично генерувати тексти, які ви можете використовувати.
  • Jasper – сервіс із простим інтерфейсом, що генерує непогані тексти комерційного характеру, оголошення, фотографії, електронні листи. Сервіс підтримує понад 30 мов, пропонує готові шаблони.
  • Writer використовує ШІ і під’єднується до ваших джерел даних, таких як хмарне сховище, чати і бази знань. Сервіс аналізує ваші тексти, відео, аудіо, електронні таблиці та URL-адреси, щоб створювати і перетворювати ваш наявний контент і відповідати tone of voice.

Як ми вже писали вище, штучний інтелект допоможе згенерувати не тільки текст. Сервіси, що використовують AI, також створюють круті зображення.

Створення зображень для сайту за допомогою AI

Багато сервісів перетворюють текст на зображення з використанням алгоритмів штучного інтелекту. Ці інструменти допоможуть швидко перетворити ваші ідеї або концепції на графіку всього за кілька секунд.

Генератор зображень AI – це інструмент, який можна використовувати для створення графіки. Інструмент ґрунтується на алгоритмі глибокого навчання і великій базі зображень з відповідними описами. Система вчиться, переглядаючи мільйони різних зображень і зіставляючи їх із базою відомих слів.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Генератори зображень на базі ШІ можна використовувати для різних цілей:

  • створювати ілюстрації для текстового контенту;
  • генерувати різні елементи сайту – логотип, фавікон, графічні деталі;
  • копіювати стиль інших зображень – незамінна дія, коли потрібно створити велику кількість графіки в єдиному стилі;
  • деякі сервіси можуть навіть створювати відео – Synthesia легко впорається з цим завданням.

Нижче ви знайдете AI-інструменти для генерації якісних зображень.

AI Image Generator від Fotor

Fotor – онлайн-редактор фотографій з мільйонами користувачів по всьому світу. Нещодавно на майданчику з’явився генератор зображень на базі ШІ. Його дуже легко використовувати: введіть текстові підказки і дивіться, як Fotor перетворює текст на зображення за лічені секунди. Також можна завантажити картинку, яку система візьме за основу.

Особливості:

  • 2 моделі перетворення: текст у зображення і зображення в зображення;
  • режим швидкої генерації зображень;
  • 9 різних стилів перетворення на вибір.

Ви можете використовувати Fotor для створення реалістичних зображень облич, 3D-персонажів, аніме-арту, картин, фонів і графіки будь-якого типу.

NightCafe

NightCafe – один із найпопулярніших AI-генераторів для перетворення тексту в зображення. Як стверджують творці, у нього більше алгоритмів і опцій, ніж у інших сервісів. Можливі дві моделі перетворення: текст у зображення і перенесення стилю.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні
  1. Текст у зображення: вам просто потрібно ввести текст, і NightCafe автоматично згенерує зображення на основі вашого опису.
  2. Передача стилю: завантажте зображення в NightCafe, і сервіс згенерує графіку в схожому стилі.

Для використання NightCafe потрібні кредити, які доведеться купувати. Безкоштовно доступно 5 кредитів на день.

Dream від WOMBO

Dream від WOMBO був створений канадським стартапом у галузі штучного інтелекту WOMBO. Багато хто вважає його найкращим універсальним генератором зображень із тексту. Процес використання Dream by WOMBO дуже схожий на NightCafe. Напишіть речення, виберіть художній стиль, і сервіс згенерує зображення.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Dream від WOMBO дає змогу завантажувати зображення як еталон. Саме на нього орієнтуватиметься інструмент з метою підвищення точності.

DALL-E 2

DALL-E 2 – інноваційний генератор зображень зі штучним інтелектом, розроблений OpenAI – тією ж командою, яка створила ChatGPT. Просто введіть текст, і DALL-E 2 створить серію зображень на основі цієї інформації.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Однією з найкращих функцій DALL-E 2 є пензлик, який дає змогу редагувати зображення і додавати такі деталі, як тіні, відблиски, кольори, текстури тощо.

Midjourney

Midjourney також є одним із найкращих генераторів зображень із широкими можливостями та надзвичайно швидкою генерацією. Введіть текстовий опис, і Midjourney зробить все інше.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Картина “Просторовий театр Опери”, створена за допомогою Midjourney, посіла перше місце в конкурсі образотворчого мистецтва на Ярмарку штату Колорадо, обійшовши 20 реальних художників.

На даний момент Midjourney розміщується на сервері Discord. Щоб створювати зображення за допомогою нейромережі, ви маєте зареєструватися і використовувати команди бота Discord для створення зображень. Midjourney пропонує 4 готові варіанти для кожного опису.

Крайон

Craiyon раніше називався DALL-E mini. Він був розроблений дослідниками Google і Hugging Face. Це безкоштовний генератор зображень, для роботи з яким не потрібна реєстрація. Ви можете ввести будь-які ключові слова і через кілька хвилин побачити створене AI зображення! Ще одна перевага – за одним описом Craiyon генерує 9 різних варіантів.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Розглядаючи можливість залучити ШІ до створення контенту, важливо пам’ятати про плюси і мінуси такого рішення. До плюсів можна віднести:

  • Ефективність і масштабованість. ШІ може створювати контент набагато швидше, ніж люди. Інструмент ШІ пише статтю або створює зображення за лічені хвилини. Копірайтеру або дизайнеру потрібно набагато більше часу. Помножте швидкість на кількість статей, і ви зрозумієте, що штучний інтелект може за годину створити контент на цілий місяць вперед. ШІ також допомагає з мовною локалізацією, перекладами.
  • Економічна вигода. Наймання професійних копірайтерів і дизайнерів вимагає серйозних вкладень. Деякі інструменти ШІ повністю безкоштовні, інші стягують щомісячну плату за підписку. Утім, плата все одно буде нижчою, ніж витрати на професійних співробітників.
  • SEO-оптимізація. Генератори контенту на базі штучного інтелекту переглядають тисячі онлайн-документів, щоб засвоїти інформацію. Переглядаючи всі ці документи, вони вибирають ключові слова для поліпшення пошукової оптимізації (SEO). Інструмент AI може запропонувати ключові слова або використовувати ті, які вкажете ви.
  • Подолання письменницького блоку. Письменницька криза – звичайна перешкода для багатьох копірайтерів. Іноді у них можуть виникнути проблеми зі створенням експертного контенту на тему, з якою вони погано знайомі. Нейромережі допоможуть знайти відповіді на складні запитання, сформулювати тези і підібрати відповідні речення.

Мінусів у згенерованого контенту теж вистачає. Якість зображень, створених нейромережами, не завжди відповідає людським уявленням про гармонію, а тексти іноді виходять малоінформативними. Головні недоліки контенту, створеного AI:

  • Проблеми з якістю та ймовірні проблеми з SEO. ШІ покладається на доступні дані та задані алгоритми. Інструменти штучного інтелекту об’єднують контент із різних сайтів і переформулюють його. У результаті тексти іноді виявляються неунікальними, що погано впливає на пошукове просування. Google оновив алгоритми в серпні 2022 року, підкресливши, що вище ранжується “корисний контент, написаний експертами для людей”.
  • Відсутність творчості та персоналізації. ШІ не володіє емоційним інтелектом (принаймні, поки що) і не може додати в текст художні образи. Це істотно обмежує сферу його застосування.
  • Все ще потрібна людська участь. Людям, як і раніше, потрібно перевіряти і редагувати контент, створений ШІ. Це стосується як текстів, так і графіки.

Щоб отримати від AI-сервісів більше переваг і мінімізувати недоліки, пропонуємо вам коротку інструкцію щодо роботи з ними:

  1. Сформулюйте свої потреби в контенті. Уточніть, що саме ви хочете отримати від ШІ-сервісів: описи товарів, короткі нотатки, елементи дизайну сайту, ілюстрації тощо.
  2. Підберіть інструмент, здатний створити потрібний вам контент. Вище ми перерахували різні сервіси, які підходять для написання текстів і генерації зображень. Протестуйте кілька з них, щоб підібрати відповідні. Частина з них платні, тому враховуйте свій бюджет на створення контенту.
  3. Навчіться спілкуватися з AI-сервісами. Що детальніше ви сформулюєте завдання, то кращим буде результат. Наприклад, при створенні ілюстрацій вказуйте колірні поєднання, розмір основних деталей, вимоги до фону. Для текстів вказуйте тезовий план, слова, які необхідно використовувати, обсяг, стиль.
  4. Редагуйте результат. Це останній, але не за значимістю, пункт. Результат може не повністю відповідати вашим очікуванням. Доопрацюйте його самостійно – у будь-якому разі, це займе менше часу, ніж створювати контент з нуля.

Контент, згенерований AI, навряд чи зможе повністю замінити тексти і графіку, створені людиною. Уже сьогодні існують онлайн-інструменти, які називаються AI Detector. Вони допомагають виявляти контент, створений ШІ, і оцінюють імовірність того, що текст був написаний людиною. Приклади таких сервісів: Originality.ai, Writing.com і Copyleaks. У майбутньому пошукові системи, ймовірно, також навчаться визначати контент, створений ШІ.

AI для SEO

Понад 80% маркетологів, які використовують штучний інтелект, повідомляють про швидкі та позитивні зміни у своїй діяльності. Для багатьох підприємств ШІ стає важливим компонентом низки стратегій, включно з пошуковою оптимізацією і контент-маркетингом.

SEO на основі ШІ використовує інструменти штучного інтелекту для аналізу ключових слів і продуктивності сайту. Це допомагає визначити, які кроки допоможуть посісти більш високе місце в результатах пошуку.

Штучний інтелект може аналізувати дані, бачити, які сторінки ранжуються вище за ваші, і підказувати, як підвищити авторитет веб-сайту. Наприклад, алгоритми Google BERT і Rankbrain засновані на штучному інтелекті. Google також використовує ШІ для формування SERP (сторінок результатів пошукової системи) і надання більш якісних і релевантних результатів.

AI для розробки сайту: використовувати чи ні

Так само ШІ допомагає розробити успішну SEO-стратегію завдяки своїй здатності отримувати, інтерпретувати і зберігати практично нескінченні обсяги даних.

У SEO штучний інтелект може вирішувати найрізноманітніші завдання:

  • Аналізувати ключові слова. Такі сервіси, як Google Keyword Planner, Ahrefs і Moz Keyword Explorer допомагають знаходити ключові слова і розуміти, які запити користувачі найчастіше використовують для пошуку схожих товарів.
  • Визначати оптимальний обсяг контенту. Інструмент MarketMuse допомагає визначити, скільки потрібно написати, щоб контент краще сприймався пошуковими системами.
  • Аналізувати конкурентів. Сервіси ШІ допоможуть знайти ключові запити, які використовують ваші конкуренти, і підглянути, які лайфхаки вони використовують для оптимізації.
  • Оптимізувати зображення. Такі сервіси, як Clarifai допоможуть швидко підібрати теги та ключові слова для оптимізації зображень. Вони автоматично розпізнають об’єкти на картинках і пропонують відповідні ключові слова.
  • Знаходити технічні проблеми на сайті. Існують сервіси для технічного аудиту. Такі інструменти, як Botify і Lumar, шукають на сайті биті посилання, некоректні метатеги та інші технічні проблеми.
  • Збирати дані. Добре відомий ChatGPT дає змогу за кілька секунд зібрати базу тематичних сайтів, які стануть потенційними донорами для розміщення посилання на ваш сайт.

Саме тому, що ШІ дає змогу вам вибрати найкращі та найактуальніші теми й ключові слова, він також допоможе створювати якісніший і оптимізований контент. Крім ключових слів і тем, рішення на основі ШІ для SEO-контенту також допоможуть вам визначити найкращі можливості для розміщення посилань, аналізу намірів користувачів і складання контент-стратегії.

Важливо пам’ятати, що ШІ збирає й аналізує інформацію, але рішення ухвалює людина. AI-сервіси поки не вміють підбирати хостинг, доменне ім’я, домовлятися про розміщення посилань на тематичних ресурсах. Частину роботи все ж доведеться виконати SEO-фахівцю.

Висновок

Штучний інтелект може стати хорошим помічником при створенні сайту і наповненні його контентом – сьогодні AI для розробки сайту володіють вже далеко не тими базовими функціями, які були доступні лише рік тому. AI-сервіси також допоможуть у SEO-оптимізації. Копірайтерам, програмістам, дизайнерам і експертам з SEO поки не варто переживати про те, що штучний інтелект зробить їхню професію непотрібною. На поточному етапі розвитку ШІ не здатний замінити людину, а лише може стати додатковим інструментом під час написання коду і текстів, створення зображень, SEO-оптимізації. При вмілому використанні AI значно прискорить роботу і підкине нові ідеї, але не чекайте від нього неможливого.А якщо ви хочете за допомогою штучного інтелекту для розробки сайту створити портал швидко, спробуйте один з наших шаблонів. Усі вони безкоштовні й адаптивні, а великий вибір плагінів допоможе налаштувати необхідний функціонал.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *