que es una url e1681400096948

Що таке url адреса сайту?

Люди знаходять будинки за адресами. Аналогічним чином працює інтернет – у кожного сайту унікальна адреса, без якої користувачі та пошукові системи не змогли б його знайти. Ця унікальна адреса – URL.

Що таке URL-адреса?

Uniform Resource Locator або уніфікований покажчик ресурсів, скорочено URL, являє собою спосіб визначити місце розташування файлу в Інтернеті. Кожна URL-адреса складається з декількох частин.

Наприклад, якщо ви введете https://tuthost.ua/hosting/site-transfer/ в адресний рядок, то потрапите на сторінку послуги трансферу сайту. Але якщо ви просто введете в браузері tuthost.ua, то потрапите на головну сторінку TutHost.

URL є не тільки у сторінки, а й у відео, зображення або іншого файлу.

Анатомія URL

URL-адреса складається з декількох частин:

протокол://доменне ім’я/шлях до сторінки або файлу?параметри#анкор.

Кожна з них містить різну інформацію:

  • URL починається з протоколу. Відвідуючи сайти, ви можете побачити http:// або https://. Сьогодні більшість сайтів використовують протокол HTTPS, оскільки це вимога пошукових систем. Існують і інші, наприклад, mailto, FTP, UDP, SSH.
  • Після протоколу в URL розташоване доменне ім’я сайту. Саме його використовує браузер, щоб надіслати запит на потрібний веб-сервер. Доменне ім’я надає нам простий спосіб отримати доступ до сервера без необхідності знати фактичну IP-адресу. Для перетворення URL в IP-адресу і назад використовуються DNS-сервери.
  • Якщо ви переходите не на головну сторінку, а в розділ сайту, URL міститиме шлях до цього розділу. Наприклад, адреса https://tuthost.ua/software/ приведе вас на сторінку ПЗ для серверів. Через слеш після доменного імені тут міститься шлях до потрібної сторінки.
  • Параметри. Після шляху до файлу URL може містити набір додаткових параметрів. Вони відокремлені знаком “?”. Параметри використовуються, наприклад, коли ви встановлюєте фільтр в інтернет-магазині. Таким чином браузер розуміє, що потрібно відобразити не весь вміст, а лише товари з певними параметрами.
  • Анкор. Його також називають якір. Він відділяється символом “#” і відправляє користувача до тієї частини веб-сторінки, до якої прив’язаний. Це може бути фрагмент документа, певна секунда відео або аудіофайлу.

Іноді URL може містити номер порту, який використовується для доступу до ресурсів сайту. Це потрібно, щоб під’єднатися до сервера не за стандартним портом. Іноді цим користуються для атак на сайти, тому у нас ви можете отримати допомогу в захисті від DDoS атак.

Для чого використовується URL?

УРЛ дає змогу знаходити веб-сторінки в інтернеті та виконувати низку інших завдань:

  • створювати посилання на інші сторінки за допомогою тега ;
  • пов’язувати сторінки з іншими файлами – документами, зображеннями, відео тощо з тегом;
  • створювати HTML, CSS і JavaScript файли зі складною структурою.

Без УРЛ важко уявити собі взаємодію користувачів і веб-сайтів.

Абсолютні та відносні URL

Є два основні варіанти URL: абсолютна і відносна адреса.

Абсолютний URL містить повну адресу від протоколу (HTTPS) до імені домену (www.example.com) і містить місце розташування папок і файлів на сервері (/foldernameA або /foldernameB) після доменного імені.

Що таке url адреса сайту?

Це повна URL-адреса сторінки:

http://www.example.com/xyz.html

Відносна URL-адреса, з іншого боку, не використовує повної адреси і містить тільки місце розташування файлу на сервері. Передбачається, що введена адреса веде на той самий сайт і є частиною того самого кореневого домену. Відносний шлях починається зі слеша і має на увазі, що ви залишаєтеся на поточному сайті. Приклад відносного URL:

/xyz.html

Відносні URL-адреси зазвичай використовують вебмайстри для структурування файлів на веб-сервері.

Семантичні URL

Семантичні УРЛ не тільки показують адресу сторінки, а й передають інформацію про її вміст. Серед вебмайстрів є таке поняття, як ЧПУ – людинозрозумілі УРЛи. Семантичні УРЛи мають масу переваг:

  • вони дають користувачеві зрозуміти, що він знайде на сторінці, щойно УРЛ з’явився в адресному рядку;
  • допомога в просуванні – пошукові системи розпізнають семантику в URL і враховують під час індексації;
  • вебмайстру простіше керувати структурою посилань.

URL – це адреса веб-сторінок в інтернеті. Він використовується для зв’язку із сервером, створення посилань і зв’язків між файлами. Можна використовувати абсолютні або відносні УРЛ, але в будь-якому разі гарне правило – робити їх людинозрозумілими.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *