rimper

Кому і для чого потрібна виділена IP-адреса

У світі сучасних інтернет-технологій цифрові IP-адреси відіграють ключову роль. Їх присвоюють усім користувачам для ідентифікації під час входу в глобальну або локальну комп’ютерну мережу. Існують зовнішні та внутрішні, статичні та динамічні IP, а також загальні та виділені. У цій статті розглянемо поняття виділеної IP-адреси, а також кому і навіщо вона може знадобитися.

Що таке виділена IP-адреса?

Виділена IP-адреса (Dedicated Internet Protocol Address) – це цифровий ідентифікатор, що присвоюється конкретному користувачеві, сайту або серверу в мережі. На віртуальних хостах у всіх клієнтів за замовчуванням однаковий айпі, а виділений надається провайдерами за додаткову плату. Виділеною IP-адресою не можуть користуватися інші користувачі, вона статична (постійна, незмінна), що робить її унікальною. Іншими словами, це особиста IP-адреса, яка належить тільки вам.

Що таке виділена IP-адреса? Технологія виділеної Айпі-адреси працює таким чином:

  1. Під час реєстрації домену сайту присвоюється статична айпі-адреса сервера, на якому він розташований.
  2. Під час введення в рядок браузера URL цього веб-сайту пошукова система використовує доменне ім’я для звернення до DNS-сервера.

Далі DNS-сервер встановлює IP шуканого сайту і перенаправляє користувача туди.

Навіщо потрібна виділена IP-адреса?

Користувачами виділених айпі на віртуальних серверах зазвичай стають інтернет-магазини, банківські та державні установи, служби електронної пошти, сховища файлів, FTP-сервери, канали VPN і безліч інших ресурсів, де потрібен стабільний і захищений доступ до сайту через інтернет або локальну мережу.

Dedicated IP дає змогу захиститися від атак, потрапляння в чорні списки пошукових систем і під фільтри поштових служб.

Захист від DDoS-атак

Виділені IP-адреси забезпечують надійніший захист від DDoS-атак (розподілених атак відмови в обслуговуванні). У разі використання динамічної айпі-адреси хакери можуть затопити трафіком віртуальний сервер, що призведе до збою і відмови всіх веб-сайтів, розміщених на ньому. Сервер із виділеною IP-адресою буде захищений від подібних кіберзагроз.

Виділена IP-адреса дає змогу ефективніше фільтрувати й контролювати вхідний трафік і захиститися від атак, навіть якщо він перебуває на сервері, що атакується. У ситуації, коли кібератака йде на конкретний веб-ресурс із виділеним IP, адміністратори хоста зможуть швидко усунути загрозу.

Захист від потрапляння IP-адреси в чорні списки

Якщо один із користувачів спільної IP-адреси зловживає нею, розміщує заборонений контент, займається шахрайством, використовує інструменти чорного SEO, то весь айпі може бути додано в чорні списки пошукових систем, що потягне за собою проблеми для решти клієнтів хостингу, які використовують спільну адресу.

Навіть якщо провайдер швидко відреагує на санкції і заблокує винуватця, на відновлення роботи інших сайтів може піти якийсь час. Виділена IP-адреса потрібна для того, щоб уникнути цієї проблеми. Навіть якщо провайдер швидко відреагує на санкції та заблокує винуватця, на відновлення роботи інших сайтів може знадобитися певний час. Хостинг із виділеним Айпі допомагає уникнути цих проблем.

Захист від потрапляння IP-адреси під фільтри поштових служб

Dedicated IP допомагає уникнути потрапляння в спам-фільтри. Загальні IP-адреси можуть бути заблоковані поштовими службами через дії окремих користувачів на тому самому IP, які займаються розсилкою спаму або листів із небажаним змістом.

Застарілі обмеження

Раніше для встановлення SSL-сертифіката був потрібен виділений IP. Нині це не обов’язково, оскільки провайдери використовують технологію SNI. Ця технологія дає змогу встановлювати SSL-сертифікати на загальні айпі. Але деякі старі версії браузерів не підтримують SNI (наприклад, Internet Explorer 6, Safari для Windows XP). У цих браузерах сертифіковані сайти визначаються як потенційно небезпечні і доступ до них блокується. Тому питання про те, як отримати виділену IP-адресу для встановлення сертифіката безпеки сайту, залишається актуальним.

Інші плюси виділеної IP-адреси

Якщо ви цікавитеся, що таке виділена IP-адреса, то маєте знати, що вона надає такі переваги, крім перерахованих вище:

  1. Сайти з виділеною IP-адресою зазвичай викликають більше довіри у користувачів, що може призвести до збільшення конверсії.
  2. Пошукові системи, такі як Google, краще ранжирують сайти з виділеною IP-адресою.
  3. Він допомагає поліпшити показники доставлення email-розсилок.
  4. Можна налаштувати свій сервер для роботи з певними додатками, які можуть бути недоступні на серверах зі спільною IP-адресою.
  5. Він потрібен для створення FTP-сервера, ігрового сервера або VPN-сервера.
  6. Можна налаштувати свій сервер для роботи з IP-телефонією.

Знаючи, що таке виділений IP, ви отримаєте більше можливостей і переваг, на відміну від ресурсів, які об’єднані загальним Айпі.

Висновки

Тепер ви знаєте, навіщо потрібні виділені IP-адреси. Вони надають надійність і захист, недоступний веб-сайтам зі спільними IP-адресами.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *