image0011

Сертифікати SSL. Особливості та відмінності.

Ви використовуєте свій веб-сайт для здійснення операцій або передачі конфіденційних даних? Значить, вам краще показати відвідувачам, що він є повністю безпечним. Зробити це можна за допомогою SSL сертифіката .

Це цифрове посвідчення веб-ресурсу, що гарантує, що обмін інформацією між користувачем і сайтом здійснюється за допомогою захищеного каналу із застосуванням зашифрованого протоколу https.

Завдяки цьому можна захистити інформацію від можливої зміни, несанкціонованого доступу або перехоплення.

Як це працює?

В основі роботи SSL сертифікатів використовується принцип шифрування інформації. Він передбачає застосування двох ключів. По-перше, це є відкритий ключ. Він відомий усім користувачам. По-друге, закритий ключ, який знає лише одержувач конкретного повідомлення. Посилання, в якому присутній SSL-запит, має такий вигляд – “https://”.

Дані сертифікати працюють за такою схемою:

  1. Браузер надсилає запит на безпечну сторінку (https://).
  2. Сервер надсилає сертифікат та власний відкритий ключ.
  3. Браузер перевіряє отриманий сертифікат, а також зв’язується з конкретним веб-ресурсом.
  4. Браузер застосовує ключ , який було надіслано сервером, і надсилає запит на канал, який відповідає за передачу інформації в зашифрованому вигляді.
  5. Сервер виконує дешифрацію ключа. Для цього використовується секретний ключ.
  6. Сервер пересилає запитуваний документ після його шифрування із застосуванням симетричного ключа.
  7. Браузер , використовуючи свій симетричний ключ, виконує дешифрування наявних відомостей . Після цього відкривається HTML-документ, який містить необхідну інформацію.

Розмір використовуваного ключа може бути різним. Найбільш поширеними вважаються такі варіанти: 128 та 256-біт. Це безпосередньо впливає на рівень проблеми шифрування інформації. Чим довшим є ключ, тим важче здійснити злом і дізнатися про конфіденційні дані або комерційну інформацію.

Навіщо це потрібно?

Купити SSL-сертифікат стоїть з кількох причин:

  1. Гарантія абсолютної безпеки у процесі обміну даними.
  2. Справжність інформації. Наявність сертифіката SSL є підтвердженням того, що під час обміну даними клієнт дійсно отримує інформацію з домену, де знаходиться конкретний веб-сайт.
  3. Конфіденційність . Передача інформації здійснюється так, що її не можна перехопити.
  4. Цілісність даних. Використання SSL-сертифікатів вважається гарантією того, що інформація не буде спотворена в процесі передачі.
  5. Підтвердження вашої надійності у власних очах клієнта.

Установка SSL сертифіката на власний сайт дозволяє заслужити на довіру відвідувачів. Те, що веб-ресурс є безпечним, свідчить про те, що ви розраховуєте на довгострокову співпрацю і піклується про клієнтів з самого початку ваших ділових взаємин.

В умовах конкуренції, що стрімко збільшується, між інтернет – проектами та появою все більшої кількості онлайн-аферистів, користувачі стають максимально вимогливими та акуратними. Вони хочуть залишатися впевненими у постачальника послуг. Конфіденційна інформація (контактні телефони, ПІБ, податкові номери та ін.), що пересилається клієнтами через сайт, повинна проходити у зашифрованому вигляді.

SSL сертифікати відрізняються за типом валідації, за кількістю доменів, що захищаються, і за підтримки додаткових технологій. Нижче міститься коротка суть деяких із них.

  1. Instant SSL . Призначений як юридичних, так фізичних осіб. Відповідає за перевірку права на володіння конкретним доменом. Додатково перевіряє реєстраційну інформацію фірми чи особи фізичної особи. Такий сертифікат видається лише на один домен.
  2. Essential SSL . Цей сертифікат вважається найпоширенішим. Це пояснюється його невеликою вартістю та швидкістю оформлення. Можна використовувати фізичними та юридичними особами. Сертифікат відповідає за перевірку права володіння доменом (реєстраційні дані фірми та інша інформація не перевіряється). Видається на один домен.
  3. Цей сертифікат є аналогом Instant SSL . Єдина відмінність полягає в тому, що він підтримує 40-бітові розширення. Він призначається для застарілих ОС та веб-браузерів. Сертифікат може бути на один домен.
  4. Призначається виключно для юридичних осіб . Він відповідає за перевірку права володіння доменом, реєстраційної інформації про компанію, наявність нотаріально засвідчених документів та ін. Крім того, він надає можливість встановити на веб-сайті зображення, яке є підтвердженням безпеки цього ресурсу. У сучасних браузерах сайти з таким сертифікатом позначені зеленим кольором. Його вартість приблизно в 2-3 рази вища, ніж ціна Instant SSL.

Успішного вибору в установці SSL сертифіката

Текст підготувала команда копірайтерів компанії Tuthost

Схожі матеріали