image

“Backup”. Що таке бекап?

Інформація в сучасному світі – це один із найцінніших ресурсів, тому й підхід до її захисту має бути відповідним. Одним з основних інструментів, що забезпечують захист і відновлення даних, є бекап. Backup – це створення резервної копії особливо цінної інформації. Копія зберігатиметься окремо. Саме тому за необхідності її можна буде використовувати для проведення процедури відновлення, якщо користувач, наприклад, планує купити новий український хостинг або думає про перенесення даних.

Що таке бекап і його роль в інформаційній безпеці

Найімовірніше, кожен користувач ПК, смартфона або іншого гаджета хоча б раз виконував backup найпростішим способом. Для цього потрібний файл надсилався електронною поштою, завантажувався у файлообмінник, хмарне сховище, або ж надсилався в месенджер (для багатьох це актуально й донині). Робилося це з метою безпеки, адже якщо файл з тих чи інших причин видалиться з вашого пристрою, його можна буде легко завантажити з сервера того сайту, на який ви його завантажили.

"Backup". Що таке бекап?

Правильно виконаний backup – це можливість зберегти важливі дані. У більшості випадків резервне копіювання виконується в таких ситуаціях:

  • Імовірність порушення цілісності носія. Адже під час експлуатації зовнішніх або внутрішніх носіїв є ризик їх пошкодження. Відбувається це під час активної експлуатації або при надмірному навантаженні.
  • Імовірність втрати доступу. У деяких випадках людина ризикує втратити доступ до певних хмарних сервісів. У результаті неможливо отримати доступ до тих файлів, які були завантажені раніше.
  • Зовнішня небезпека. У деяких випадках носії піддаються атаці з боку хакерів або вірусів. Це призводить до часткової або повної втрати всіх наявних даних.

Оскільки правильно підготовлена резервна копія займає певне місце на знімному носії або ж у хмарі, потрібно виділяти тільки найважливіші дані. Адже частину інформації можна відновити, якщо скористатися пошуковими системами або інформаційними джерелами. Але це стосується тільки публічних даних, які можна знайти в пошуковику. Якщо ж для вас важливо зберегти особисті дані, слід знати, що таке бекап і як його робити.

Види резервного копіювання даних

Є кілька основних видів резервного копіювання. Для того щоб зробити вибір на користь відповідного варіанту, потрібно враховувати безліч аспектів (швидкість, допустимі витрати, навантаження тощо):

  • Якщо виникає потреба у збереженні всіх наявних даних, то варто виконувати повне резервне копіювання. Воно охоплює всі ті дані, які є в наявності. Цей спосіб вирізняється простотою реалізації. Тільки часу на створення таких копій потрібно досить багато. Крім цього, у процесі копіювання окремих файлів на порядок збільшується навантаження, яке припадає на мережу. Цей варіант може бути використаний, якщо має бути оренда нового VPS сервера, а також подальше перенесення інформації.
  • Ще один вид – диференціальне копіювання. Відрізняється цей метод тим, що копіюються тільки ті файли, які були додані з моменту останнього бекапа. Для того щоб провести відновлення системи, потрібно завантажити не тільки повний бекап, а й останню диференціальну копію. Цей метод набагато зручніше використовувати, оскільки навантаження на мережу буде відносно невеликим. Але з кожним разом витрати часу і ресурсів будуть тільки збільшуватися.
  • Інкрементне копіювання відрізняється від інших методик тим, що в кожному новому бекапі присутні лише нові файли. Оскільки копіюється відносно невелика кількість інформації, на копіювання витрачатиметься небагато часу. Але оскільки в процесі буде накопичуватися певна кількість бекапів, відновлення може потребувати чимало часу. Крім цього, умови зберігання резервної копії безпосередньо впливають на якість відновлення.
  • Синтетичне або змішане резервне копіювання може бути реалізовано в кілька етапів. Спочатку виконується створення повної копії. Після цього періодично запускатиметься інкрементне або диференціальне копіювання.
"Backup". Що таке бекап?

За допомогою цих способів можна здійснювати копіювання різноманітних даних. Кожен з них має свої плюси і мінуси і використовується для різних цілей. Наприклад, останній спосіб, як правило, використовується, якщо потрібна оренда іншого сервера, оскільки часу на реалізацію він використовуватиме менше, але водночас навантаження на основну мережу поступово збільшуватиметься.

Принципи вибору та зберігання бекапів

Сьогодні існує кілька варіантів для зберігання зроблених резервних копій. Для того щоб зробити вибір на користь відповідного варіанту, варто ознайомитися з найпопулярнішими:

  • Мережеве сховище. Використовуваний пристрій вирізняється невеликими розмірами, що дає змогу брати його із собою або зберігати в недоступному для інших людей місці. Деякі мережеві сховища оснащені спеціальними технологіями, за допомогою яких можна забезпечити додатковий захист.
  • Інший гаджет. Цей спосіб зберігання резервних копій має схожі з попереднім варіантом переваги. Але потрібно пам’ятати про те, що такі гаджети вирізняються низькою відмовостійкістю і надійністю, а також громіздкістю. Тому багато користувачів вибирають зовнішній диск.
  • Зовнішній диск. Якщо провести порівняння з комп’ютерами або ж з мережевими пристроями, то можна виділити мобільність і зручність експлуатації. Але подібні пристрої безпосередньо підключати до комп’ютерної мережі неможливо – обов’язково потрібно виконувати додаткові процеси.
  • Хмарні сховища. Наразі є доступ до кількох хмарних сховищ, що дає змогу в кожному випадку обрати найкращий варіант. Доступ до такого джерела можна отримувати в будь-який зручний час. Жодних складнощів у процесі створення резервних копій не буде. Але в цьому випадку дуже важливо обирати і встановлювати надійний пароль. Тільки так можна виключити втрату інформації.

Щоб зробити вибір на користь відповідного варіанту, варто орієнтуватися на обсяг інформації, на частоту використання і на рівень захисту.

Популярні інструменти та програмне забезпечення для створення резервних копій

Щоб налаштувати резервне копіювання в Windows 10, 11, потрібно за допомогою пошукового рядка в Пуску вписати “Збереження резервних копій файлів за допомогою історії файлів”. Ця операційна система прекрасно розуміє, що таке бекап даних і вміє з ним працювати. Тут можна буде ввести відповідні налаштування, витративши трохи часу на вивчення. Додатково можна користуватися спеціальними програмами, наприклад, Macrium Reflect, а також Aomei Backupper. Це дасть змогу створити відповідну резервну копію.

Створити резервну копію можна і в разі, якщо використовується техніка на базі MacOS. Але за допомогою доступних функцій можна скопіювати тільки окремі користувацькі файли. Що ж стосується всієї операційної системи, то її потрібно буде повністю перевстановлювати. Якщо ж необхідно створити повноцінний бекап, то можна скористатися програмами. Так, доступна безкоштовна програма Disk Drill або платна – SuperDuper!

Більшість сучасних смартфонів на базі Android дають змогу налаштувати автоматичне копіювання. Для цього потрібно перейти в налаштування і запустити відповідну функцію. У цьому разі копіюватися будуть такі дані:

  • налаштування;
  • контакти;
  • дані програм і додатків;
  • повідомлення;
  • відео;
  • знімки;
  • документи.

Створення бекапа доступне і для власників айфонів. Щоб запустити резервне копіювання, потрібно отримати доступ до iCloud. Надалі можна здійснювати скачування даних або їх перенесення.

Оскільки доступ до сайту має не одна, а кілька людей, дуже важливо своєчасно створювати резервні копії. Адже нерідко втрата даних призводить до часткової або повної втрати бізнесу. Для того щоб цього не сталося, можна користуватися рішеннями від власників серверів і від хостерів. Щоб бекап створювався автоматично, вибираючи сервер або хостинг, потрібно визначати відповідний тариф. Додатково можна користуватися і спеціальними системами управління контенту (наприклад, Бітрікс).

Поради щодо виконання регулярного бекапа

Виконання регулярного бекапа – це критично важлива практика для захисту ваших даних від втрати або пошкодження. Ось кілька порад, які допоможуть вам налаштувати та підтримувати ефективний процес регулярного резервного копіювання:

  • визначте, що потрібно резервувати;
  • виберіть відповідний тип бекапа;
  • виберіть зручне місце зберігання;
  • перевіряйте цілісність копій;
  • зберігайте кілька версій;
  • тестуйте процес відновлення.

Пам’ятайте, що резервне копіювання – це процес, який слід постійно підтримувати та вдосконалювати залежно від ваших потреб і змін в інформаційному середовищі.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *