world

Від чого залежить швидкість роботи сайту та як її збільшити?

Ніхто не любить дивитись на порожній екран. Саме таку картину бачать відвідувачі, якщо сторінки вашого сайту довго вантажаться. Сучасні користувачі звикли до швидкого серфінгу, тому швидкість завантаження сторінок давно стала важливим чинником просування. Пошукові системи орієнтуються на досвід користувача і враховують час завантаження при ранжируванні.

Швидкість завантаження сторінок залежить від багатьох факторів. Щоб збільшити її, проводять комплексну роботу із сайтом. Розберемо конкретні чинники, що впливають цей важливий показник.

Що таке швидкість завантаження сторінок?

Швидкість завантаження сторінки — це час з моменту натискання на посилання до моменту, коли на екрані відображається повністю завантажена сторінка. Вона вимірюється за секунди. Оптимальний показник не повинен перевищувати 2-3 секунди, однак для високонавантажених сайтів допустимо невелике перевищення цього часу. Для швидкодії їм може знадобитися виділений сервер .

На швидкість впливають багато факторів:

  • інтернет-з’єднання користувача;
  • характеристики та налаштування сервера;
  • налаштування сайту;
  • кількість та розмір зображень, анімацій та іншого мультимедійного контенту;
  • розмір файлів із HTML, CSS, JavaScript кодом.

На швидкість інтернету відвідувачів вплинути неможливо, а ось решту показників можна оптимізувати.

Що уповільнює завантаження сторінок?

Швидкість залежить від багатьох показників, що працюють у комплексі. Серед них особливо важливу роль відіграють:

  • Великі зображення. Це відноситься до розміру в пікселях та мегабайтах. Для завантаження великих картинок потрібно більше часу. Сучасні формати файлів допоможуть зберегти якість та знизити вагу.
  • Велика кількість скриптів та плагінів. Вони можуть суттєво знизити швидкість завантаження сторінок, тому залиште лише найнеобхідніші елементи. Для JS-скриптів можна настроїти асинхронне завантаження.
  • Вбудовані відео та анімація. Це красиве рішення здатне збільшити час завантаження сторінок. Користувачі швидше за все не побачать фонове відео, якщо воно завантажується більше 3-4 секунд.
  • Велика кількість HTTP-запитів. Їх за допомогою браузер отримує дані від сервера, проте дуже багато запитів може уповільнити роботу сайту. Це виникає, коли на сторінці багато таблиць, зображень, скриптів та інших даних.

Низька швидкість відповіді сервера значно знижує загальний час завантаження сторінок. На цьому пункті варто зупинитись докладніше.

Швидкість відповіді сервера

Швидкість відповіді сервера – це час між моментом отримання запиту від користувача та початком завантаження першого байта сторінки. Цей час вимірюється у мілісекундах.

Від чого залежить швидкість відповіді сервера

На швидкість відповіді сервера впливає його фізичне розташування сервера. Що далі він розташований від користувача, то більше буде час відповіді. Користувачі з України можуть це помітити, перейшовши на закордонні сайти.

На швидкість впливають технічні характеристики сервера. Почитайте нашу статтю про те, як вибрати хостинг , щоб не переплачувати за можливості, що не використовуються.

Як кешування допомагає збільшити швидкість завантаження сторінок?

Кешування допомагає прискорити завантаження, але тільки в тому випадку, якщо ви вирішуєте інші проблеми, що уповільнюють роботу сайту. Немає сенсу кешувати величезні зображення, перевантажені пробілами та коментарями HTML-код.

Кешування — це створення копій вмісту для прискореного доступу до нього при повторному відвідуванні користувача. Кешування включає різні типи:

  • Кеш браузера. Браузери зберігають копії файлів HTML, JavaScript та зображень на жорсткому диску комп’ютера. При повторному відвідуванні браузер використовує кешовану версію контенту замість того, щоб щоразу завантажувати його із сервера.
  • Кеш DNS. DNS-сервери кешують записи для швидшого пошуку на серверах по всьому світу. Коли хтось відвідує ваш сайт, їх надсилає найближчий DNS-сервер.
  • Кеш статичних сторінок. HTML-код сторінки можна настроїти для наступного кешування. Статичне кешування сторінок — один із найпоширеніших інструментів, які використовуються для збільшення швидкості сайту.
  • Кеш об’єктів. Подібно до статичних сторінок, елементи з кешу завантажуються швидше. Не виконуючи ті самі повторювані операції, веб-сайти не використовують багато ресурсів сервера.

Ще один варіант кешування – CDN.

Що таке CDN?

CDN – це мережа доставки контенту. Вона є глобальною мережею серверів, розкиданих по всьому світу. На них зберігаються кешовані копії веб-сайтів, підключених до CDN. Це дозволяє підвищити безпеку та забезпечити високу продуктивність. Підвищення швидкості завантаження сторінок – найважливіша функція CDN, через яку до неї підключається більшість вебмайстрів.

Зрозуміти принцип роботи цієї системи найпростіше на конкретному прикладі.

Інтернет-магазин велосипедів продає свої товари по всій Європі, а сервер із сайтом розташований у Парижі. Вся інформація, яку бачать користувачі, завантажується із сервера у столиці Франції. Коли відвідувач із Києва заходить на такий сайт, для кожного ресурсу – текстового контенту, зображень, файлів css та javascript – браузер користувача надсилає запит на сервер, де зберігаються ці дані. Київ та Париж поділяють понад 2000 км.

Така відстань між користувачем та сервером збільшує час відповіді на кілька сотень мілісекунд. Браузер надсилає багато запитів, і кожен із них сервер обробляє. Загальний час завантаження може значно збільшитись. У результаті відвідувач із Києва сторінка завантажиться повільніше, ніж у користувачів з Франції.

CDN вирішує цю проблему. На серверах мережі створюється кешована копія даних. Коли користувач із Києва переходить на сайт, підключений до CDN, система знаходить найближчий сервер та завантажує контент із нього. Таким чином зменшується фізична відстань між користувачем та сервером, що знижує час завантаження. Якщо ви хочете розмістити сервер у Києві , наша компанія пропонує таку послугу.

Як перевірити швидкість завантаження?

Багато інструментів дозволяють безкоштовно перевірити швидкість завантаження сторінок. У кожному їх результати можуть трохи відрізнятися, тому не варто завжди використовувати один сервіс, відкидаючи всі інші. Тестування сайту у кількох сервісах допоможе отримати загальну картину.

Google Analytics

Маючи доступ до аналітики вашого сайту, легко дізнатись швидкість завантаження всіх сторінок. Перевага цього інструменту полягає в тому, що він вимірює швидкість різних проміжних етапів. Перейдіть до звітів «Швидкість завантаження сайту», щоб отримати детальну інформацію за різними показниками:

  • загальний час завантаження, починаючи з кліка за посиланням і закінчуючи повним відображенням веб-сторінки;
  • завантаження сторінки;
  • переадресація;
  • відповідь сервера;
  • з’єднання із сервером;
  • пошук домену.

До вад Google Analytics можна віднести те, що тестування проводиться на основі реальних даних відвідувачів. На результат вплине їхнє фізичне розташування, тип пристрою, швидкість інтернету.

PageSpeed Insights

Ще один інструмент від Google. Він буде корисним тим, що просуває сайт у цій пошуковій системі. Інтерфейс є досить простим: сайт може отримати максимальні 100 балів за високу швидкість. Для наочності оцінки поділені на 3 кольорові зони:

  • 90-100 балів – найвищі бали говорять про високу швидкість завантаження, це зелена зона;
  • 50-89 балів – до помаранчевого сектора потрапляють сайти із середньою швидкістю завантаження;
  • 0-49 балів – у червону зону потрапляють найповільніші сайти.

Незважаючи на простоту, PageSpeed Insights пропонує звіти за різними показниками, включаючи час відповіді сервера, час завантаження для взаємодії та інші. Програма пропонує допомогу: рекомендації щодо оптимізації та приблизний результат після їх виконання.

GTmetrix

Безкоштовний та простий у роботі інструмент. Подібно до PageSpeed Insights, програма дає загальну оцінку швидкодії. Показники розділені на чотири зони від зеленої до червоної. GTmetrix також дозволяє подивитися різні звіти та дає рекомендації щодо оптимізації. Тестовий сервер знаходиться у Ванкувері, Канада. Щоб вибрати інше розташування тестового обладнання, необхідно зареєструватися. Зазначимо, що серед локацій переважають міста США та Європи.

GTmetrix API дозволяє інтегрувати тестування в адмінку сайту або програму.

WebPageTest

Ще один безкоштовний та простий сервіс для перевірки швидкодії. Його перевага – великі налаштування. Тут можна вибрати не тільки локацію, але й пристрій, браузер, тип і швидкість з’єднання, роздільну здатність екрана. Наприклад, ви можете протестувати швидкість сайту для користувачів iPhone 8 із підключенням по 4G. Докладні результати можна переглянути у звіті «Plot Full Results». WebPageTest пропонує API з різними тарифними планами.

Серед недоліків немає локацій в Україні та найближчих країнах. Це радше допомога тим, хто орієнтується на закордонні ринки.

Netpeak Spider

Достатньо просканувати сайт, щоб отримати доступ до звітів «Час відповіді сервера» та «Час завантаження контенту». Ці звіти доступні для кожної сторінки вашого сайту.

Serpstat

Інструмент пропонує глибокий аудит сайту, включаючи швидкість завантаження сторінок. Щоб переглянути результати, у меню зліва виберіть «Аудит сайту» → «Швидкість завантаження».

Резюме

Поведінка користувачів на сайті залежить від швидкості завантаження сторінок. Нікому не подобається бачити білий екран, доки браузер отримує дані. Якщо це відбувається більше 4-5 секунд, користувач, швидше за все, піде. Щоб запобігти цьому, достатньо зменшити час завантаження сторінок. Головні фактори, що впливають на швидкість:

  • час відповіді сервера;
  • кількість мультимедійного контенту;
  • розмір файлів із HTML, CSS, JavaScript кодом;
  • фізичне розташування та характеристики сервера.

Перевірити швидкість допоможуть такі сервіси як Google Analytics і Google Page Speed Insights, а також численні сторонні програми. Рекомендації з оптимізації включають підключення швидкого хостингу , налаштування кешування, підключення CDN, очищення коду, відключення скриптів, що не використовуються, стиснення зображень.

Швидкість завантаження сторінок – важливий фактор ранжування. Якщо ви бажаєте потрапити в топ видачі Google, йому варто приділити достатньо уваги.

Часті питання

Швидкість завантаження веб-сайту – це час, який минув з моменту, коли користувач натискає на посилання, до моменту, коли він бачить сторінку повністю завантаженої. Це важливий фактор, що впливає на поведінку користувачів та ранжування сайту.

Швидкість сайту є важливою для користувачів. Люди не люблять чекати занадто довго, а повільні сайти отримують більше відмов та менше конверсій. На кожну секунду затримки завантаження мобільного сайту конверсія знижується на 20%.

Оптимальний час завантаження 2-3 секунди. Ідеальним вважається час реакції користувача, який становить 0,5 секунд. Однак для завантажених веб-додатків оптимальна швидкість може відрізнятися. У цьому випадку вам потрібно зробити тест швидкості та розрахувати середній час завантаження сайту вашого конкурента та орієнтуватися на нього.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *