2f45f3098f4f7ac721a70aa81902870d full1

Вибір домену. Вимоги та побажання. Рекомендації

Вибір домену для веб-сайту є найважливішим завданням для кожного, хто планує відкрити власне представництво на просторах Всесвітньої павутини. Вона не така проста, як може здатися на перший погляд. До її вирішення потрібно підходити з усією відповідальністю, оскільки зареєструвавши домен, вам не вдасться поміняти його. Таким чином, будь-якому власнику веб-сайту потрібно знати, як правильно вибрати доменне ім’я ?

Як вибрати доменну зону?

Доменні зони класифікуються на такі категорії:

  1. Міжнародні. До таких прийнято відносити: NET, COM, INFO, ORG та BIZ. Тут зареєстровано безліч доменів, відповідно, знайти оптимальне ім’я буде дуже складно.
  2. Вітчизняні. Віддаючи перевагу домену в такій зоні, ви можете вказати на належність веб-сайту певному регіону.

У свою чергу, українська доменна зона поділяється на категорії:

  1. Її прийнято вважати привілейованою зоною. Тут можуть реєструвати домен лише власники торгових марок.
  2. .COM.UA. Найпоширеніша вітчизняна доменна зона.
  3. ua. Вона є регіональною зоною (lg.ua, kiev.ua та ін.). Вибір конкретного варіанту залежатиме від того, у якому регіоні ви плануєте працювати.

Рекомендації щодо вибору доменного імені

Щоб вибрати доменне ім’я для сайту , потрібно відштовхуватися від назви фірми або напряму її діяльності. Якщо найменування складено з окремих слів, їх варто писати разом чи прогалини замінювати на тирі. Маєте кошти? Отже, зареєструйте кілька доменів – з тире та без нього. Це допоможе ефективно захиститись від фірм-конкурентів.

Визначаючи , який домен вибрати , враховуйте такі рекомендації:

  1. Оптимальне доменне ім’я – коротке. Небажано включати до його назви більше 3-х слів. Насамперед, короткий домен легше розташувати в логотипі. По-друге, його простіше запам’ятати і в ньому складніше припуститися помилки. По-третє, короткі доменні імена виглядають солідніше і ідеально підходять для активного розвитку бренду.
  2. Доменне ім’я має нормально вимовлятись. Крім того, варто вибирати такі назви, які практично не вдасться написати з помилками. Це важливо, якщо ви збираєтеся використовувати рекламу на радіо для розкрутки веб-сайту. Почувши в ефірі адресу вашого сайту, люди повинні запам’ятати його так, щоб у них не виникли труднощі з його написанням і пошуком в інтернеті.
  3. Хороший домен важко переплутати з іншим. Вибираючи ім’я, переконайтеся, що у конкурентів відсутня подібна назва.
  4. Доменне ім’я – характеризує вашу діяльність. Воно має показувати користувачеві, що вони зможуть побачити, якщо перейдуть на цей сайт.

Перед тим, як вибрати домен, слід перевірити, що найменування не порушує авторських прав. Інакше є ризик отримати позов від власника бренду (торгівельного знаку для товарів чи послуг) або прохання про видалення домену.

Навіть якщо ви змогли вибрати хороший і незабутній домен, то робота на цьому не закінчується. Якщо є ресурси, слід зареєструвати схожі імена. Інакше це можуть зробити компанії-конкуренти. Наприклад, зареєструвавши домен firma.com, слід попрацювати над придбанням домену firma.com.ua.

Крім того, можна використовувати різні імена різних типів реклами. Наприклад, для реклами на радіо та ТБ можна використовувати кирилицю, а для розкручування на просторах Всесвітнього павутиння – латинські символи.

Перевірка доменного імені: метод проб та помилок

Назва домену не повинна представляти звичайний набір літер. Пам’ятайте, що він представлятиме вас чи вашу фірму в інтернеті. Якщо є можливість придбати домен, аналогічний найменуванню бренду, обов’язково здійсніть це. Якщо через певні причини не вийде зареєструватися під брендовою назвою, то спробуйте написати наближений до нього аналог.

У назві дозволяється використовувати:

  1. цифри
  2. літери
  3. тире

Не слід забувати, що перемішувати символи заборонено. У назві можуть використовуватись лише символи з латинського алфавіту чи кирилиця.

Для кирилиць доменів використовується Punycode, за допомогою якого символи перетворюються Unicode – і домен пишеться в символах національного алфавіту (наприклад домен.рф). Багато інтернет браузери (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Safari) та програми «заточені» на розуміння та підтримують домени кирилицею, які автоматично перекодують російські літери.

Хочете переконатися, що підібрали оптимальне і гідне ім’я для власного домену? Виконайте кілька простих тестів.

1. Насамперед, складіть список варіантів.

2. Коли ви переконаєтеся, що вони є доступними, слід обговорити їх зі своїми друзями або бізнес-партнерами. Дізнайтеся, чи подобається їм вибране доменне ім’я.

3. Додатково варто вивчити веб-сайти конкурентів чи фірм, які надають відповідні послуги. Переконайтеся, що назва організації не нагадує назви інших компаній.

Успіхів вам у виборі доменного імені.

Текст підготувала команда копірайтерів компанії Tuthost

Схожі матеріали