pparvoraoivr

Чи варто брати хостинг за кордоном?

У сучасному світі бізнес часто не обмежується однією країною. Інтернет відкриває чудові можливості для роботи за кордоном. Саме з цим пов’язаний зростаючий попит на закордонний хостинг. Компанії в Україні стикаються з додатковими ризиками у зв’язку з війною, тому дедалі частіше віддають перевагу закордонним серверам. У деяких випадках це дійсно оптимальне рішення, але воно не позбавлене ризиків. У цьому матеріалі ми розповімо про те, коли краще розміщувати веб-сайт у закордонного хостера, і з якими проблемами ви можете зіткнутися.

Коли варто розміщувати сайт за кордоном

Розміщення сайту на зарубіжних серверах може бути корисним у кількох випадках:

  • Якщо цільова аудиторія перебуває переважно за межами України, розміщення сайту за кордоном допоможе поліпшити швидкість завантаження сторінок і чуйність сайту для користувачів. Водночас краще розміщувати сайт на сервері, розташованому в тій самій країні, що й ваша аудиторія, або максимально близько до неї. Сайт, створений для ринку США або Канади, краще розмістити на місцевому сервері. Проєкт, розрахований на користувачів з ЄС, працюватиме швидше на європейських серверах.
  • Вам необхідно, щоб права на контент будь-якого типу не підпадали під юрисдикцію українського законодавства. Така необхідність виникає, якщо ви продаєте електронні та аудіокниги, авторські курси та інші типи цифрових продуктів.
  • Розміщення сайту на серверах у регіоні, де ви хочете просуватися, може позитивно позначитися на SEO-рейтингу сайту в пошукових системах цієї країни. Це пов’язано з тим, що пошуковики зазвичай беруть до уваги місце розташування сервера під час визначення релевантності сайту для конкретної аудиторії. Враховуючи, що понад 70% користувачів заходять на сайти через пошукові системи, це означає велику втрату трафіку.
Чи варто брати хостинг за кордоном?

Перед ухваленням рішення про розміщення сайту за кордоном слід враховувати особливості ринку послуг тієї країни, де ви вирішили замовити хостинг. До них належать:

  • Правові аспекти. Переконайтеся, що ви повністю дотримуєтеся законів і вимог країни, в якій розміщуєте сайт, включно з правилами щодо даних користувачів, авторських прав і захисту інформації.
  • Пропускна здатність і надійність хостинг-провайдера. Вибираючи хостинг-провайдера за кордоном, переконайтеся в його здатності забезпечити надійну роботу сайту і підтримку високої пропускної здатності для вашої аудиторії.
  • Регулярні бекапи. Нині кібератаки стають дедалі частішими і витонченішими. Хоча немає 100% безпомилкового способу захистити сайт від них, важливо, щоб хостер регулярно робив резервні копії всієї інформації, що зберігається на сайті. Так ви зможете відновити дані.
  • Оптимізація контенту та локалізація. Пам’ятайте, що розміщення сайту за кордоном вимагає зусиль з локалізації контенту, включно з перекладом потрібними мовами та організацією справи з урахуванням культурних особливостей. Наприклад, у США покупці замовляють товари з доставкою додому – ніхто не ходить забирати посилки у відділення кур’єрських служб, як це заведено в Україні.

Якщо у вас відвідуваний ресурс і ви вирішили вибрати розміщення за кордоном, спробуйте наш VIP-хостинг на європейських серверах.

Ризики під час розміщення сайту за кордоном

Загальне правило під час вибору хостинг-провайдера: замовляти послуги у надійних компаній з хорошою репутацією. У будь-якій країні, як і в Україні, є ризик потрапити на компанію-одноденку, яка закриється через місяць, а ваш сайт перестане працювати. Однак у випадку із зарубіжними компаніями є і більш специфічні ризики:

  • Ризик порушення авторських прав. У деяких випадках розміщення сайту за кордоном може піддати його ризику порушення інтелектуальної власності. У США та ЄС суворіші закони щодо авторських прав. Ви можете порушити закон, навіть не підозрюючи про це, наприклад, виклавши відео з музикою, яку власник заборонив використовувати.
  • Промислове шпигунство. Якщо у вас невеликий інтернет-магазин, навряд чи варто серйозно розглядати цей ризик. А ось якщо ви займаєтеся цифровими технологіями або фінансовими операціями і зберігаєте розробки на зарубіжному сервері, варто замислитися про безпеку даних. У США та ЄС промислове шпигунство розвинене набагато краще, ніж в Україні та в країнах колишнього СНД.
  • Складність вирішення спірних і форс-мажорних ситуацій. Якщо компанія виявилася ненадійною, ваші дані зникли, а бекапи не збереглися, вам буде вкрай складно отримати будь-яку компенсацію. Для вирішення спорів у судовому порядку потрібен місцевий юрист, послуги якого доведеться оплачувати в доларах або євро.
  • Валютні коливання. Оренда хостингу за кордоном може піддати вас ризику валютних коливань. Якщо ви платите в іноземній валюті, зміни обмінного курсу можуть вплинути на вартість послуги.

Мінімізувати ці ризики можна, вибравши надійного хостера. Існують численні рейтинги американських і європейських компаній, провайдерів із Китаю та Гонконгу. Ці рейтинги та відгуки клієнтів допоможуть знайти компанію, у надійності якої можна не сумніватися.

Проблеми під час оренди хостингу за кордоном

Проблеми можуть виникнути і під час оренди хостингу в Україні, однак при замовленні послуги за кордоном існують більш специфічні труднощі. Основні проблеми, з якими ви можете зіткнутися під час оренди закордонного хостингу:

  • Різниця в часі. Найкращі провайдери пропонують цілодобову підтримку, проте вона є далеко не у всіх. Це особливо актуальна проблема при замовленні американського хостингу: коли в Києві 10.00, у Нью-Йорку – о 3 годині ночі, у Лос-Анджелесі – опівночі.
  • Мовний бар’єр. Панель управління, особистий кабінет, усі елементи управління будуть англійською. Якщо ви погано знаєте мову, спілкуватися з техпідтримкою буде проблематично. Враховуйте, що вам доведеться ставити технічні запитання, а не питати дорогу й обговорювати погоду. Проблему частково вирішують онлайн-перекладачі, але розмовна англійська та технічні терміни можуть виявитися міцним горішком навіть для них.
  • Буде складно отримати паперову документацію. Якщо вона необхідна для звітності в Україні, пересилання обійдеться в кругленьку суму.

Існують численні посередники, які пропонують допомогу під час оренди хостингу за кордоном. Однак серед них багато одноденок, які в разі виникнення проблем просто зникнуть, а вам доведеться вирішувати проблеми самостійно. Якщо ви все ж таки вирішили розмістити сайт на зарубіжному сервері, є 2 варіанти: замовити послугу у надійного іноземного провайдера або скористатися послугами української компанії, що орендує сервери за кордоном.

Чи варто брати хостинг за кордоном?

Альтернатива закордонному хостингу

Якщо ви плануєте розмістити ресурс на закордонному сервері, не обов’язково шукати іноземного хостера. Сьогодні вітчизняні компанії орендують сервери в Європі та США, пропонуючи розміщення в цих регіонах. Ми також пропонуємо хостинг на серверах, розташованих у Європі. Орендуючи хостинг у нас, ви одночасно отримуєте всі переваги іноземного сервера і співпраці з вітчизняною компанією. Ми перенесемо ваш сайт безкоштовно, техпідтримка розмовляє зрозумілою мовою, бекапи зберігаються у 2 дата-центрах.

Ми також пропонуємо в оренду майже 3000 варіантів серверів у різних країнах:

  • Польща;
  • Німеччина;
  • Франції;
  • Великобританії;
  • Канаді;
  • Австралії;
  • Сінгапурі.

Орендуючи сервер, ви можете вибрати відповідну конфігурацію. У нас також можна замовити оптимізований хостинг для WordPress, реєстрацію домену, SSL-сертифікати, поштовий хостингЯкщо ви ще не вирішили, де купувати хостинг, спробуйте зробити це в TutHost. Наш 30-денний тестовий період дасть змогу оцінити всі переваги співпраці. Якщо вам з якихось причин не сподобається, ми повернемо гроші, не ставлячи зайвих запитань. А ще в нас є програма ресселінгу серверів – приєднуйтесь, щоб заробляти разом із нами.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *