tsukpro

Типи віртуалізації

Існує кілька типів віртуалізації, кожен з яких служить різним цілям.

Віртуалізація операційної системи

Віртуалізація ОС дає змогу створювати ізольовані середовища, кожне з яких працює як самостійна машина. Можливі різні варіанти:

  • Контейнерна віртуалізація, за якої кожен контейнер використовує ядро однієї ОС, але працює як незалежна одиниця, забезпечуючи спрощену та ефективну роботу.
  • Апаратна віртуалізація передбачає створення віртуальних машин, які можуть використовуватися аналогічно до фізичних комп’ютерів. Це рішення дає змогу запустити кілька окремих ОС або додатків на одній машині.
  • Програмна віртуалізація передбачає використання гіпервізора на базі хостової ОС. Кожна віртуальна машина може працювати як окремий сервер. Підтримується висока швидкість усіх процесів.

Віртуалізація ОС часто використовується для роботи в сучасних IT-середовищах.

Віртуалізація інфраструктури

Цей тип об’єднує кілька вужчих напрямів:

  1. Віртуалізація серверів. Фізичний виділений сервер ділиться на кілька віртуальних машин (ВМ), кожна з яких працює зі своєю власною ОС і додатками. Одна фізична машина може містити безліч віртуальних північ. Програмне забезпечення кожного сервера працює незалежно від фізичного обладнання.
  2. Віртуалізація додатків відокремлює додатки від базової ОС. Кожен віртуальний додаток запускається в відокремленому від інших оточенні. Це дає змогу повністю виключити конфлікти і запускати процеси незалежно від основної ОС.

Віртуалізація десктопів дає змогу розгорнути на фізичному сервері віртуальні машини з призначеними для користувача або серверними ОС, які доступні через інтернет із будь-якої точки світу.

Віртуалізація програмного забезпечення

Віртуальне програмне забезпечення наслідує функції фізичного обладнання. Додатки можуть працювати незалежно від основної операційної системи, спрощуючи розгортання програмного забезпечення і покращуючи сумісність. Наприклад, ви зможете відкрити Android на базі Windows.

Віртуалізація сховища

Віртуалізація сховища дає змогу створити логічні пули зберігання, які можна виділяти та керувати ними незалежно від фізичного обладнання. Головні переваги такого рішення:

  • спрощене управління даними;
  • покращений захист;
  • підвищена ефективність зберігання.

Це допомагає оптимізувати місце на серверах і спростити масштабування інфраструктури.

Типи віртуалізації

Віртуалізація мережі

Віртуалізація мережі дає змогу створювати підмережі шляхом відділення мережевих ресурсів від базової фізичної інфраструктури. Вона дає змогу виділяти, керувати та ізолювати віртуальні мережі, підвищуючи масштабованість, гнучкість і безпеку даних.

Рішення для віртуалізації серверів

Існує багато рішень для віртуалізації серверів. Кожне з них має свої особливості та переваги. Найпопулярнішим варіантом залишається Microsoft Hyper-V. Система пропонує такі функції, як динамічна міграція, відмовостійка кластеризація та інтеграція з іншими продуктами Microsoft.

Найчастіше Microsoft Hyper-V використовується для:

  • віртуалізації робочих місць співробітників компанії;
  • розміщення серверів у ЦОД;
  • для безпечного тестування нових функцій ПЗ перед їх впровадженням.

Рішення від компанії VMware також користується популярністю. Це широко використовувана платформа віртуалізації серверів, яка надає повний набір інструментів для роботи:

  • vSphere – система віртуалізації з підтримкою міграції віртуальних машин, управління ресурсами, аварійного відновлення;
  • ESXI – апаратний гіпервізор для віртуалізації продуктів і створення хмарної інфраструктури.

Платформа VMware працює з різними операційними системами.

Інші популярні рішення для віртуалізації серверів:

  • Citrix Hypervisor, раніше відомий як XenServer;
  • Proxmox VE;
  • Oracle VM;
  • Nutanix AHV.

Віртуалізація буде корисною, якщо ви купили фізичний сервер і хочете розділити його на кілька віртуальних. У цьому допоможуть програмні рішення, перераховані вище. А якщо ви віддаєте перевагу простим рішенням, у нас можна замовити якісний VPS-хостинг.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *