kinsta dedicated server hosting

Сам собі хостинг! Чи можливо обійтися без хостинг провайдерів

Сучасний світ, сучасні проблеми та сучасні рішення сприяють тому, що багато хто частково або повністю переносить свій бізнес в інтернет. Ведення онлайн-бізнесу розширює межі в буквальному сенсі, даючи вам змогу співпрацювати з людьми з будь-якої точки світу.

Сам собі хостинг! Чи можливо обійтися без хостинг провайдерів

Один із перших і ключових етапів запуску бізнесу в мережі – це створення власного сайту, чи то проста візитка, чи то ваш особистий блог, чи то інтернет-магазин. Природно, це вимагає вкладень, окупність яких важко порахувати на початкових етапах. Необхідно створити і налаштувати базу даних, продумати дизайн, зверстати сайт, натягнути готову верстку на WordPress або іншу CMS, додати скриптів для зручності користувача і багато іншого.

Одна зі статей витрат це хостинг. Наприклад, ви можете замовити віртуальний хостинг “Гігабайт” з вигідним тарифом і насолоджуватися всіма його перевагами, але чи можете ви запустити сайт, не користуючись послугами хостинг-провайдера? Давайте розбиратися.

Як працює сайт

На будь-якому сайті присутній контент, для зберігання якого використовується підключений до мережі сервер. У той момент, коли користувач вводить посилання на сайт в адресному рядку, від браузера надходить запит до сервера, який використовується для зберігання інформації. Сервер відповідає на цей запит, і в результаті на екрані пристрою користувача відображається інформація.

Що таке хостинг? Які є види хостингу

Хостинг це спеціальна послуга з надання певного обсягу на сервері. Щоб забезпечити нормальну роботу інтернет-ресурсу, потрібно правильно вибрати хостинг для Magento або іншої системи управління контентом. Іншими словами, забезпечити нормальну роботу сайту без сервера неможливо.

Для забезпечення роботи веб-сайту потрібно враховувати безліч аспектів, а саме: забезпечення можливості резервного копіювання даних, заходи для захисту від хакерських атак, правильний вибір хостингу для Joomla або іншої системи управління контентом, тощо.

Сам собі хостинг! Чи можливо обійтися без хостинг провайдерів

Наразі доступно кілька видів хостингу, кожен з яких має свої особливості. До переліку найпопулярніших варіантів включено такі види:

  • віртуальний (для сайтів-односторінників, блогів);
  • віртуальний сервер – VDS або VPS (для невеликих інтернет-магазинів);
  • виділений фізичний сервер (для великих майданчиків і ресурсів, що включають об’ємні бази даних).

Щоб правильно вибрати хостинг поштового сервера, потрібно попередньо ознайомитися з доступними тарифами.

Як створити хостинг самостійно на своєму комп’ютері

Якщо користувач не готовий витрачати кошти на оплату хостингу, є можливість скористатися альтернативним варіантом створенням домашнього хостингу на локальній машині. Алгоритм створення хостингу має такий вигляд:

  1. Вибір операційної системи. Підійде Linux, macOS або Windows, але саме Linux часто використовується хостинг-провайдерами через свою стабільність і продуктивність.
  2. Встановлення веб-сервера. На цьому етапі потрібно вибрати та встановити веб-сервер, такий як Apache, Nginx тощо. Ці сервери здатні обробляти HTTP-запити та обслуговувати веб-сторінки.
  3. Встановлення мов програмування та баз даних. Якщо ваш сайт використовує мови програмування (наприклад, PHP, Python, Ruby) і бази даних (наприклад, MySQL, PostgreSQL), потрібно встановити і налаштувати відповідні компоненти.
  4. Налаштування DNS. Щоб ваш комп’ютер міг розпізнавати локальні доменні імена, вам потрібно налаштувати DNS-сервер. У більшості випадків це можна зробити в конфігурації вашого веб-сервера або у файлі hosts операційної системи.
  5. Розробка та розміщення сайту. На поточному етапі можна створити сайт і розмістити його в потрібній директорії.
  6. Налаштування безпеки. Обов’язковий етап, який включає в себе налаштування фаєрволів, оновлення програмного забезпечення та інші заходи безпеки.
  7. Тестування. Після налаштування слід перевірити працездатність вашого сервера.

Уже з одного короткого перерахування кроків стає зрозуміло, що це досить складний, довгий і кропіткий процес. Тому такий варіант точно не підходить, якщо ви хочете швидко відкрити свій онлайн-бізнес або перевести його з офлайну, то тут є сенс звертатися до професіоналів, які заощадять вам багато часу (і в довгостроковій перспективі грошей).

Чому ми не рекомендуємо організовувати свій хостинг у домашніх умовах

Створювати хостинг у домашніх умовах хостинг не варто, якщо необхідно реалізувати складний проєкт, для роботи якого потрібна чимала потужність і об’ємний потік даних. По-перше, проблематично забезпечити безперебійну роботу хостингу, адже він залежить від вашого домашнього комп’ютера, а не від серверів, спеціально обладнаних для мінімізації ризиків. Будь-який форс-мажор, аж до відключення електрики, може “покласти” ваш сайт і принести вам збитки.

По-друге, домашні інтернет-з’єднання, як правило, мають обмежену пропускну здатність і можуть бути схильні до обмежень щодо використання ресурсів. Це може обмежити доступність і продуктивність вашого сайту, особливо при великому навантаженні.

По-третє, все це коштує дорожче, ніж може здатися на перший погляд. Створення та підтримка власного сервера передбачає витрати на апаратне обладнання, електроенергію, інтернет-з’єднання та інше. Набагато простіше і дешевше купити український веб-хостинг для сайтів з вигідним тарифом, позбавивши себе безлічі ризиків і супутнього головного болю.

Яка є альтернатива хостингу

Альтернатива для людей, які не бажають купувати хостинг – це безкоштовний хостинг. Але і від цього варіанту найкраще відмовитися, оскільки він криє в собі безліч небезпек, та й його якість помітно нижча за платну.

Щоб обрати компанію, яка надає якісні послуги, необхідно ознайомитися з тарифами, характеристиками та відгуками. Багато компаній надають пробний період користування, який допоможе вам ухвалити зважене рішення про подальшу покупку. Ви зможете оцінити продуктивність, якість послуг, що надаються, та інші параметри.

Щоб не переплачувати, потрібно відповідально підходити до вибору тарифу. Також можна скоротити витрати, якщо оплатити хостинг одразу на тривалий період – на півроку або рік.

Сам собі хостинг! Чи можливо обійтися без хостинг провайдерів

Чому краще звернутися до хостинг-провайдера

Для невеликого веб-ресурсу або односторінкового сайту цілком підійде і домашній хостинг, але в інших випадках краще співпрацювати з хостинг-провайдером. Це дасть змогу забезпечити безперебійну роботу інтернет-магазину, маркетплейса або ж іншого порталу, на якому зосереджена велика кількість інформації і який передбачає взаємодію з безліччю клієнтів.

Що ви отримуєте, купуючи послуги хостингу

Якщо відповідально підходити до вибору хостинг-провайдера, то можна розраховувати на отримання кількох вагомих переваг:

  • технічна підтримка, яка, як правило, працює цілодобово і надає активну допомогу в разі виникнення питань;
  • безкоштовно надається SSL-сертифікат, його встановлення проводять фахівці, що знижує ймовірність виникнення помилки;
  • щоденні бекапи;
  • забезпечення надійного захисту від DDOS-атак.
  • можливість вибрати розширений захист від вірусів, який буде постійно оновлюватися;
  • розмаїття тарифів і умов, яке дає змогу обрати найкращий варіант.

Перед співпрацею варто ознайомитися з основними умовами та правилами.

Висновок

Безсумнівно, можна і самостійно налаштувати сервер на своєму ПК, але краще скористатися послугами професійних провайдерів. Це дасть змогу вибрати найкращий тариф, скоротити витрати в довгостроковій перспективі й отримати ефективну підтримку.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *