virtualnyj-server-eto

Віртуальний сервер це…

Що таке віртуальний сервер?

Віртуальний сервер або Virtual Private Server, VPS – це фізичний сервер, на якому за допомогою набору спеціалізованих програм створюються виділені віртуальні середовища. Віртуальні середовища не взаємодіють один з одним, а їхня робота не може впливати на роботу інших віртуальних середовищ.

Навіщо потрібний VPS?

VPS часто використовують для розміщення сайтів та інших інтернет-проектів як великі компанії, у тому числі і інтегратори, так і приватні особи. Основною перевагою використання хмарних технологій є порівняно досконаліша система безпеки даних. Події останнього десятиліття показали, що зберігання даних поза стаціонарними комп’ютерами набагато безпечніше за рахунок використання декількох етапів захисту.

Як перший бар’єр виступають RAID масиви дисків, дозволяють зберігати дані навіть за поломці кількох дисків. Другий етап захисту інформації – це регулярне бекапірування даних, що зберігаються. Ця послуга дозволяє відновити такий virtual server навіть за катастрофічного збою, що практично неможливо при використанні фізичних серверів. Останній захисний бар’єр – енергозабезпеченість. Стрибки напруги можуть призвести до виходу техніки з ладу, тоді як у великих дата-центрах обладнання захищене потужними джерелами безперебійного живлення (ДБЖ).

Перелічені вище чинники разом із низькою вартістю послуг оренди робить віртуалізацію серверів дедалі привабливішим користувачів.

Переваги і недоліки

До переваг virtual server відносять:

  • Повний контроль власника системи.
  • У разі перевищення максимального рівня навантажень на процесор, трафік чи операційну систему сайт не буде вимкнено.
  • Власник VPS не обмежений у виборі технологій.
  • Наявність власної IP-адреси.

До недоліків віртуальних серверів можна віднести:

  • Складність під управлінням на початковому етапі. Налаштування віртуального сервера вимагає навичок системного адміністрування та роботи з командним рядком.
  • Обмеження ресурсів залежно від обраного тарифу.
  • Знижена швидкість роботи в порівнянні з виділеними серверами через те, що частина ресурсів системи витрачається на віртуалізацію.
  • Вартість. У порівнянні з віртуальним хостингом, послуга зі створення віртуального сервера коштує дорожче. Також витрати необхідні для оплати налаштування та обслуговування сервера.

Таким чином, віртуальні сервери є високонадійними системами, які можуть масштабуватись практично під будь-які завдання та цілодобово готові до роботи.

Часті питання по віртуальним серверам

Віртуальні сервери часто використовують у сфері малого та середнього бізнесу для ведення електронної комерції, а також проектів, які передбачають застосування нестандартних інтернет-рішень.

Вартість KVM VPS та OpenVZ VPS залежить від розрахункового періоду. Чим більший розрахунковий період, тим дешевшим VPS. Ви можете переглянути вартість VPS-хостингу в «Детальних специфікаціях» плану або на формі замовлення. Вартість Cloud VPS залежить від конфігурації сервера. На сторінці хмарного сервера ви можете ознайомитись із вартістю популярних конфігурацій хмари.

Розміщуючи дані на фізичному сервері, ви отримуєте всю його потужність для роботи програм розміщених на ньому, тому що фізичний сервер – реальне обладнання, потужність якого належить вам. Не важливо, чи це ваша власність, чи ви орендуєте його в дата центрі, процесорна потужність, оперативна пам’ять і жорсткі диски задіюються для роботи встановленого вами ПЗ на віртуальному хостингу.

Віртуальний веб сервер створюється з урахуванням фізичного сервера, отже його потужність розбивається на віртуального сервера. VPS також має необхідні атрибути фізичного сервера-процесор, оперативну пам’ять і жорсткі диски, які у середовищі віртуалізації розділені між VPS.

Схожі матеріали