kak-proverit-srok-registratsii-domena

Як перевірити термін реєстрації домену?

Домен – це унікальне ім’я сайту, яке можна побачити при копіюванні посилання – воно завжди написане на латиниці. Будь-яке доменне ім’я має певний термін реєстрації, після закінчення якого онлайн сторінка перестане індексуватися пошуковими роботами та потрапляти у видачу. У статті розглянемо, як дізнатися термін дії домену і як дізнатися коли продовжувати домен.

Навіщо перевіряти термін реєстрації домену?

Навіщо дізнаватись термін реєстрації домену, якщо сайт і так нормально функціонує? А причин мотивації цієї дії досить багато. Якщо людина — власник сайту, то важливо перевірити і знати, коли закінчується реєстрація доменного імені, щоб встигнути її продовжити. В іншому випадку сайт перестане потрапляти в пошукову видачу, а отже, не приноситиме дохід.

Також перевірка терміну дії може бути корисною і для людей, які полюють гарні доменні імена. Адже завдяки цьому можна знайти «мертві» інтернет-сторінки і викупити їхню адресу. Або дізнатися, коли закінчується домен, щоб зробити пропозицію власнику та придбати його сайт. Загалом, це один із найкорисніших інструментів.

Як дізнатися термін реєстрації домену

Як перевірити термін реєстрації домену?

Перевірити термін дії домену можна кількома способами. Так, якщо людина є власником цього імені, то вона може дізнатися цю інформацію на сайті свого хостинг-провайдера. При цьому власника попереджають за 30 днів до закінчення дії реєстрації та пропонують продовжити реєстрацію. Якщо планується тривале використання сайту, рекомендується налаштувати автоматичне продовження.

Також перевірка терміну реєстрації може здійснюватися й іншим способом, яким може користуватися будь-яка людина. Для цього можна в пошуковому рядку “Гугл” вбити ключову фразу “Перевірити термін реєстрації домену”. У пошуковій видачі з’явиться кілька сервісів, можна вибрати будь-який на свій смак. У будь-якому разі вони практично повністю однакові, тому особливої різниці немає.

Тепер потрібно взяти посилання на головну сторінку сайту, домен якого потрібно перевірити. Якщо брати посилання на інші сторінки, інструмент може не видати потрібну інформацію або видати зовсім не те, що потрібно. Як тільки буде скопійовано посилання, його потрібно вставити у відповідне поле інструменту — воно там, як правило, єдине. Тому помилитись буде дуже проблематично.

Залишається тільки натиснути на «Перевірити» або іншу аналогічну цю кнопку та дочекатися результату. Інструмент видасть термін реєстрації домену та іншу інформацію. Так, за допомогою такої перевірки можна дізнатися дату створення доменного імені, його статус, ім’я власника та багато іншого. Щоправда, деяка інформація може бути закритою за правилами захисту конфіденційності.

Резюмуючи

Перевірка терміну реєстрації домену виконується двома способами: за допомогою спеціального інструменту та на сайті свого хостинг-провайдера. Обидва способи абсолютно безкоштовні, щоправда, другий варіант доступний лише власникам конкретного інтернет-ресурсу.

Часті питання щодо реєстрації доменів

Перевірка Whois домену дозволяє дізнатися інформацію про сайт, у тому числі, знайти комусь належить домен і сайт – організації або фізичній особі.

Часто ця інформація розміщується у графах Person, Administrator та аналогічних, однак у деяких випадках дані про власника можуть не відображатися. Це залежить від правил конкретної доменної зони, а також від того, чи замовлена адміністратором послуга приховування даних.

Через Whois сервіс можна з’ясувати не лише дату реєстрації домену, а й перевірити історію домену. Однак якщо необхідно дізнатися вік сайту, зробити це не вийде — домен міг бути створений задовго до появи сайту на ньому.

Найчастіше історія сайту доступна через спеціальний архів – програми або сервіси, які зберігають сторінки сайтів у кеші (щоб кожен міг їх перевірити).

Стандартні можливості Whois не дозволяють пробити сайт та дізнатися докладну інформацію про хостинг сайту, а також дізнатися про домен за ip адресою. У сервісі доступна лише інформація про домен: DNS, власник і про те, скільки років домена. Здійснити перевірку DNS-записів домену ви можете за допомогою даного сервісу.

Однак якщо ви все ж таки задаєтеся питанням про те, як дізнатися провайдера сайту, то можете спробувати скористатися Whois history – цю послугу надають деякі реєстратори.

Whois — це сервіс, де ви можете дізнатися інформацію про сайт, його власника (адміністратора), а також визначити вік домену. Дату реєстрації можна побачити у графі Created або Creation Date. Якщо домен зареєстрований у міжнародній зоні (.COM, .ORG, .INFO, .NET та інші), то тут же, у графі Registrant Country можна побачити країну, де знаходиться адміністратор домену.

Схожі матеріали