54de5c09d56ec853cc9310e1

Що робити, якщо сайт довго завантажується?

У цій статті ми розповімо, які причини можуть викликати повільну роботу веб-сайту і що можна зробити для виправлення цієї ситуації. Ми не будемо розглядати в цій статті погану якість інтернет-з’єднання, тому що на сьогоднішній день це дуже рідкісні випадки і, як правило, при цьому всі сайти будуть повільно працювати, а не тільки ваш.

Причина 1: Неправильно підібраний тарифний план.

Кожен тарифний план на нашому хостингу має свої обмеження за ресурсами на CPU та RAM і відповідно сайт може працювати на мінімальному тарифному плані повільніше, ніж на максимальному. Щоб перевірити, яке навантаження створює Ваш сайт, Вам потрібно увійти в панель керування хостингом DirectAdmin, перейти в розділ споживання ресурсів і там будуть відображені графіки навантаження, створювані Вашим сайтом.

Що робити, якщо сайт довго завантажується?
Що робити, якщо сайт довго завантажується?

Що робити: змінити тарифний план на вищий – це можна зробити у нас прямо з особистого кабінету, при цьому ви нічого не доплачуєте, просто у вас змінюється дата закінчення послуги. Ви також можете попросити службу підтримки на кілька днів підключити більш високий тариф для тестування – щоб визначити, який ліміт пам’яті та процесора вам потрібен.

Причина 2: Неоптимізовані сценарії.

Але не завжди єдиним рішенням є зміна тарифного плану на найбільший. Як правило, це найпростіший метод, якщо немає бажання розбиратися в роботі самого скрипта.
Але є можливість знизити споживання ресурсів скриптами і цим заощадити кошти при виборі тарифного плану.

Як правило, основне навантаження створюють запити від php скрипта до бази даних mysql і чим більше цих запитів при одному зверненні до скрипту, тим повільніше він оброблятиметься. Один запит до бази обробляється дуже швидко це частки мілісекунд, але якщо у Вас інтернет магазин, який робить пошук по базі з вибором певних значень, а база містить велику кількість записів.

Що робити: У цьому випадку допоможе кешування даних.

Увімкнувши кешування, ви можете прискорити завантаження вашого сайту для постійних відвідувачів. Якщо ви використовуєте CMS, такий як WordPress, ви можете встановити плагін, такий як W3 Total Cache або W3 Super Cache, будь-який з них дозволить вам увімкнути кешування по всьому сайту або кешування певних елементів сайту.

Що робити, якщо сайт довго завантажується?

Причина 3: Сайт працює на старій версії PHP

Якщо ваш сайт давно не оновлювався, і для нього все ще підключений PHP5.4 або 5.6, то найкращий варіант – це оновити движок сайту до версії сумісної з PHP7.

Що робити: перевести сайт на PHP 7 – це ще один із способів прискорити роботу скриптів сайту.
Продуктивність PHP 7, в порівнянні з більш ранніми версіями, виросла значно суттєвіше, ставши однією з найбільш привабливих особливостей цієї гілки. У нас у блозі є переклад великої статті про тестування продуктивності PHP 7.3. Якщо дуже коротко, то на найпопулярнішому движку Wordpress на PHP 7.3 виконується майже в 3 рази більше запитів на секунду, ніж на PHP 5.6

Тому рекомендуємо перевірити сумісність вашого скрипта з даною версією PHP. Популярні CMS, такі як Wordpress або Joomla, вже підтримують цю версію PHP.
Достатньо лише оновити ці CMS до останньої стабільної версії.

Що робити, якщо сайт довго завантажується?

Переключити версію PHP можна прямо на панелі керування Directadmin у розділі Інструменти – Налаштування PHP ( Select PHP version ).

Причина 4: Не використовується CDN

Ще одним із корисних інструментів хотілося б розглянути сервіс Cloudflare. Cloudflare надає CDN, що кешує проксі, а також захист від атак. Все це може сприяти прискоренню роботи сайту. Cloudflare має точку доступу в UA-IX, що також сприяє швидкій роботі сайту безпосередньо та для користувачів України.
Також у Cloudflare доступний безкоштовний тарифний план, що дозволяє використовувати його без додаткових вкладень.

Що робити, якщо сайт довго завантажується?

Ще повільно працювати сайт може через файли стилів або java-скриптів або медіа файлів, які підвантажуються з сторонніх ресурсів.
Для діагностики даних файлів рекомендуємо скористатися інструментами розробника у веб-браузері Chrome. У розділі Network можна переглянути, скільки часу займає завантаження подібних файлів.
Ми рекомендуємо всі java-скрипти завантажувати на сервер хостингу якщо є така можливість, наприклад, такі як jquery та інші подібні фреймворки. Хоч вони і використовують CDN, але в деяких випадках все одно можуть створити проблему завантаження сайту.

Схожі матеріали