centos vs ubuntu

CentOS vs Ubuntu: вибираємо найкращу ОС для сервера

Коли мова заходить про операційну систему Linux, то багато хто має на увазі це як альтернативу операційній системі Windows. Але чому Windows одна, а операційних систем Linux безліч.

Справа в тому, що Linux це насамперед ядро, основа операційної системи. А решта це вже дистрибутиви, які збираються на основі ядра. У цій статті ми розглянемо два популярні дистрибутиви Linux Ubuntu та CentOS.

Якщо Ви плануєте купити сервер або встановити свій на колокейшен . Або Ви вирішили замовити послугу виділеного сервера , але не можете визначитися який дистрибутив Linux вибрати, то ми намагатимемося допомогти в цьому.

Який з них вибрати для початківця? Чи можливо для професіонала?

Що таке CentOS?

CentOS (Community ENTerprise Operating System) – це дистрибутив Linux з відкритим вихідним кодом, заснований на базі комерційного дистрибутива Red Hat. Цей дистрибутив випускається з 2004 року і до 2021 року був одним із найпопулярніших дистрибутивів, які використовуються в комерційних цілях.

У своїй основі використовує пакети програмного забезпечення у форматі RPM (Red Hat Package Manager). Але після того, як CentOS перейшла в управління компанії Red Hat, остання вирішила припинити її підтримку в тому вигляді, якою вона існувала.

Якщо раніше CentOS була безкоштовною альтернативою Red Hat Enterprise Linux, в основі якого знаходилися стабільні пакети, перевірені часом і практично 1 в 1 бінарно сумісні з його комерційним другом. То новий дистрибутив CentOS Stream можна сміливо назвати бета-версією, за допомогою якої Red Hat тестує нове ПЗ для своєї стабільної версії. Тому всерйоз цей дистрибутив не рекомендуємо розглядати.

І якщо звикли до роботи з пакетами RPM, краще звернути увагу на альтернативні ОС, такі як AlmaLinux і Rocky Linux, які з’явилися на тлі всього, що відбувається з CentOS в 2020 – 2021 році.

І є практично копією CentOS.

Що таке Ubuntu?

Ubuntu – операційна система Linux для настільних ПК та серверів, що базується на базі Debian Linux. Дуже часто цей дистрибутив використовують для настільного ПК як альтернативу ОС Windows. Все це завдяки його простоті в установці та роботі. Буквально за лічені хвилини цей дистрибутив можна встановити на свій ПК у графічному режимі без будь-яких знань ОС Linux. Тому якщо Ви використовуєте його у своїй роботі на настільному ПК, то і на сервері Вам буде простіше працювати з ним. Встановлення сервера також не складна. А завдяки великому ком’юніті даної ОС, можна легко знайти відповіді на питання, що виникли з даним дистрибутивом. Перша версія Ubuntu з’явилася у 2004 році. Кожен випуск має номер версії та кодову назву. Номер версії складається з року та місяця, в якому відбувся випуск. Кодові назви випусків формуються так, щоб перша літера нової назви була наступною за латинським алфавітом щодо першої літери попередньої.

Як правило, через 6 місяців з’являється нова версія Ubuntu з підтримкою нового ПЗ і нових технологій. А кожні 2 роки з’являється нова стабільна версія Ubuntu з розширеною підтримкою 5 років і має приставку LTS (Long Term Support).

В основу стабільної версії входять пакети перевірені в попередніх версіях, відповідно ця збірка має менше багів. У репозиторії Ubuntu міститься безліч пакетів програм, тому вкрай рідко Вам доведеться збирати пакети з вихідного коду. Встановлення, видалення та оновлення досить простий процес завдяки використанню пакетного менеджера APT.

Порівняння Centos vs Ubuntu

Незважаючи на те, що обидва дистрибутива є операційною системою Linux, різниця між ними все ж таки є.

CentOSUbuntu
Заснованийна базі Red Hat Enterprise Linux (RHEL)на базі Debian
ПакетиRPMDEB
Оновленнярідкочасто
Підтримкаменша спільнота користувачів і розробниківвелика спільнота користувачів і розробників
Документаціяменше доступної документаціїбільше доступної документації
Хмарна ОСнітак
Управлінняскладний для новачківзавдяки Desktop підтримки, простіше в освоєнні

Що спільного між Centos та Ubuntu?

І CentOS, і Ubuntu – це Linux, а це означає, що більшість ядра однакова.

Управління мережними інтерфейсами виконується за допомогою тих самих інструментів: ip, ifconfig. Запуск та зупинення програм також виконується за допомогою однакового інструменту systemctl. Файлова система та завантажувач також однакові для обох ОС. Завдяки тривалому часу існування ОС Ubuntu та CentOS вони добре себе зарекомендували в роботі. Вони розвиваються, постійно оновлюються, мають багато доступної документації з налаштування. Обидві ОС використовують пакетні менеджери, завдяки чому установка, видалення та оновлення ПЗ не завдає особливого клопоту. На обох ОС без проблем можна запустити свій сайт, встановивши популярний стек ПЗ LAMP: apache, mysql, php.

Але при цьому вони все ж таки різні.

У чому різниця між Centos та Ubuntu?

Найголовніша відмінність цих ОС – це їхній пакетний менеджер, за допомогою якого відбувається управління ПЗ в системі. Ubuntu заснований на архітектурі дистрибутива Linux Debian та використовує пакетний менеджер apt, а програми у форматі deb пакетів. CentOS копія комерційного дистрибутива Red Hat Enterprise Linux та використовує пакетний менеджер yum, а програми у форматі rpm пакетів.

Ubuntu має більше ком’юніті та більше відкритої документації. По ОС CentOS часто інформація про виправлення була доступна лише на порталі Red Hat, до якої обмежений доступ. Раніше CentOS (до CentOS Stream) мав підтримку поновленнями – 10 років. Дана ОС включала у собі ПЗ перевірене часом і протягом 10 років проводилися лише закриття вразливостей та кардинальних змін у ПЗ не відбувалося.

Тому коли мова заходила про масову конфігурацію серверів з однаковими параметрами, багато хто вибирав саме CentOS, як більш безпечну і стабільну ОС. Але все це закінчилося на CentOS 8 версії, підтримку якої закінчили раніше, ніж у 10 років. І запропонували всім альтернативу ОС CentOS Stream, що постійно оновлюється.

Ubuntu термін підтримки LTS версії має 5 років. Тому щоразу під час встановлення даної ОС можна побачити зовсім інший набір ПЗ та інструментів. Тому ті, хто вибирав стабільність перевірену часом, ті вибирали CentOS, ті, хто хотів мати свіжий набір ПЗ, наприклад нова версія PHP, то ті вибирали Ubuntu.

Що краще вибрати Centos чи Ubuntu?

CentOS і Ubuntu, обидві системи досить популярні і одні з найкращих дистрибутивів Linux, кожна зі своїми недоліками та перевагами. Тому однозначно складно рекомендувати якийсь із дистрибутивів. Якщо Ви вже працювали раніше з операційною системою Linux на серверах, то, швидше за все, цей огляд допоможе Вам зробити правильний вибір. Якщо Ви раніше не працювали з цими системами або працювали з Ubuntu Desktop версії на настільному ПК, то, ймовірно, Вам буде простіше працювати саме з Ubuntu. Ubuntu легше і простіше в установці та налаштуванні для новачка.

Ми для серверів хостингу використовуємо Cloudlinux , засновану на основі CentOS, можемо рекомендувати цю систему використовувати.

Але насамперед вибір ОС повинен відображати саме Ваші технічні потреби сервера. Якщо плануєте використовувати панель управління сервером, варто звернути увагу на рекомендації розробників, яку ОС краще використовувати для даної панелі. Також для безлічі сервісів йдуть ті чи інші рекомендації щодо вибору ОС. Обидві системи приблизно рівні з безпеки, стабільності та функціональності. Також Ви завжди можете звернутися до наших фахівців за допомогою в адмініструванні сервера і ми підберемо Вам відповідну ОС для Вашого завдання.

Схожі матеріали

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *